Revoluce otroků, gangy a masový útěk vězňů. Ve sladkém Karibiku píše Haiti hořký příběh

Násilí na Haiti pokračuje.

CNN uprostřed nepokojů ve zhrouceném Haiti

Masový útěk vězňů na Haiti způsobil v zemi zmítané krizí další velké problémy. Hlavnímu městu Port-au-Prince už pár let v podstatě vládnou gangy, vláda dokonce plánuje opět nastolit pořádek za pomoci policistů z Keni. Pro rozbouřené Haiti naneštěstí není chaos nic nového, zemi totiž formovala revoluce a krvavé střety.

Karibské moře bývá obvykle synonymem pro krásu a pohodu. Do jedné z tamních zemí se ale turisté rozhodně nehrnou. Jedná se o Haiti, zemi na západě ostrova Hispaniola, kterou dlouhodobě trápí obrovská chudoba, špatná životní úroveň a korupce. Situace došla tak daleko, že se tam vlády de facto chopily gangy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Umírají ve stínu Ukrajiny a Izraele. Podívejte se na pět válek, o kterých se nemluví

Boj gangů a vládních sil započal v roce 2020. Loni už zločinecké bandy ovládaly 90 procent území hlavního města Port-au-Prince a s ním i podstatnou část země. Zločinci vraždí, unášejí a znásilňují nevinné civilisty. Jen za leden měli podle OSN zabít, zranit nebo unést 1 100 lidí, informuje americká CNN.

Gangy versus premiér

Ve státě sice teoreticky funguje vláda v čele s premiérem Arielem Henrym, proti gangům je ale bezzubá. Gangstery naopak vede Jimmy Chérizier, který chce Henryho vládu totálně zlomit.

Premiér chce bezpečnostní krizi vyřešit se svým partnerem – Keňou. Africká země má na Haiti vyslat policisty, kteří by na ostrově sjednali pořádek. Jenže zrovna když byl haitský premiér v Keni, aby v zemi o tomto projektu jednal, vypukl na Haiti další chaos.

Gangy využily faktu, že je premiér pryč, a vnikly do největší věznice v Port-au-Prince. Během útoku osvobodily početnou skupinu vězňů. Podle odhadů mohly utéct až čtyři tisíce kriminálníků.

V zemi se tím rozhořela další vlna chaosu. Několik bezpečnostních zdrojů v Port-au-Prince sdělilo CNN, že poslední vlna násilí, která začala ve čtvrtek a jejímž terčem se staly policejní stanice, mezinárodní letiště a věznice, nemá v posledních letech obdoby. Vedle toho se v ulicích demonstruje proti Henrymu.

Civilisté se bojí o holý život, protože úřady prozatím nemají šanci násilí zkrotit. Haiti do toho všeho často trápí živelné katastrofy a ničivá zemětřesení. Místní jsou na utrpení zvyklí. Jejich útrapy začaly už samotným vznikem republiky.

Vzpoura proti Napoleonovi

Stát Haiti vznikl na základě revoluce. Na přelomu 18. a 19. století se obyvatelé ostrova, převážně černoští otroci, vzbouřili proti francouzským kolonizátorům a Napoleonovi Bonapartovi.

Francouzský vojevůdce chtěl na Haiti otroctví obnovit, proto vyslal k ostrovu flotilu, která měla sjednat pořádek. Francouzi sice zajali vůdce povstání, odboj ale pokračoval. Haitská revoluce byla nakonec úspěšná a vedla k vytlačení Francouzů a vyvraždění většiny bělošského obyvatelstva.

Dodnes se haitská revoluce pokládá za zřejmě jediné úspěšné povstání černošských otroků v historii, po kterém vznikl nový stát. Po vzpouře se z Haiti stal jediný černošský stát mimo Afriku. Porevoluční snahy o ekonomický rozmach země ale neměly úspěch. Haiti se už dvě stě let utápí v beznaději a vyhlídky na lepší zítřky jsou mizivé.

Tagy: