Revoluci si na Národní připomněli zástupci opozice i koalice, Pavel si vysloužil potlesk

Prezident Petr Pavel položil věnec u pamětní desky na Národní třídě (17. 11. 2023).

Průběh oslav na Národní třídě

Česká republika si připomněla 34 let od počátku pádu komunistického režimu a 84 let od uzavření vysokých škol nacisty. Konala se řada pietních akcí, happeningů, koncertů či průvodů. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš z vrcholných politiků dorazil na Národní jako první a zkritizoval současnou vládu, zmínil i údajné snahy některých o zprivatizování demokracie. Nechci si dnešní den kazit, reagoval na žádosti novinářů k okomentování kontroverzních slov opozičního lídra o nové totalitě Ivan Bartoš (Piráti). Věnce na Národní položili i další zástupci vládní koalice, a také prezident Petr Pavel.

Oslavy Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studentstva se konaly nejen v Praze, ale i dalších městech Česka. Hlavní vzpomínková akce byla již tradičně před pamětní deskou na pražské Národní třídě, kde byl v roce 1989 komunistickou policií násilně potlačen studentský průvod.

Sametovou revolucí jsme získali svobodu vyjadřování, voleb, podnikání a cestování, pronesl na Národní třídě před novináři Babiš. „Samozřejmě je to obrovská výhoda. Jiná věc je, že naši politici, kteří tehdy po revoluci měli zvládnout takzvanou transformaci a dnes jsou znovu u moci, to nezvládli,“ dodal. Zopakoval i své tvrzení ze čtvrtečního projevu, že se někteří snaží zprivatizovat si demokracii. Pokračoval kritikou vlády i médií.

„Myslím, že v aktuálním čase pravda a láska ne vždycky zvítězí. Jediné, co chceme, je spravedlivý a poctivý souboj pravdy a lásky se lží a nenávistí. O to musíme bojovat každý den,“ uvedla v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Alena Schillerová. Doplnila Havlův citát, podle kterého by součástí pravdy měl být i nadhled. „Urputnost a přesvědčování, že něco je demokracie, to nechte na lidech. Oni sami o tom rozhodnou,“ uzavřela.

Letošních oslav se kvůli nemoci nezúčastnil premiér Petr Fiala (ODS). „Bohužel mi letos nemoc nedovolí, abych se oslav jako každoročně zúčastnil osobně. Mrzí mě to, ale myslí a srdcem budu se všemi, pro které je 17. listopad stejně tak důležitý jako pro mne,“ napsal Fiala na sociální síti X s tím, že Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva je pro něj nejkrásnějším státním svátkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Euforie i hořké zklamání. Jak vidí listopadové události roku 1989 známé české osobnosti

„Jsem rád, že svátek není statický, nestojí jenom jako záznam v kalendáři. Jeho odkaz žije. Že tu jsou lidé, kteří na mě pokřikují různé věci a nic se jim nestane, je nejlepším důkazem toho, že jsme dokázali naplnit odkaz svobody,“ řekl na Národní třídě ministr vnitra Vít Rakušan (ANO).

Po jedenácté hodině dorazil na Národní třídu také prezident Petr Pavel s manželkou, kteří si od kolemjdoucích vysloužili potlesk. Pavel s lidmi poblíž pamětní desky prohodil pár slov a s několika z nich si potřásl rukou.

Řada oslav

Na Národní třídě pořádala stejně jako v minulých letech od ranních hodin iniciativa Díky, že můžeme pouliční slavnost Korzo Národní. Dopoledne se na náměstí Václava Havla konalo literární čtení v Obýváku Václava Havla, které bylo letos věnované Olze Havlové k jejím nedožitým 90. narozeninám. V 17:11 zazněla symbolicky Modlitba pro Martu, kterou doprovodil živě malovaný videomapping.

Podívejte se, jak oslavy výročí sametové revoluce vypadaly minulý rok: REPORTÁŽ: Hořká pachuť sametového výročí. Svátek svobody byl plný střetů a vulgarit

Večer převzali protinacističtí a protikomunističtí odbojáři v Národním divadle Ceny paměti národa, které uděluje společnost Post Bellum. Od odpoledních hodin vystupovali na Václavském náměstí umělci a zástupci občanské společnosti na osmém ročníku Koncertu pro budoucnost.

Oslavy se konaly v celém Česku. Například v Brně se hlavní akce odehrály na náměstí Svobody. I v moravské metropoli zazněla v 17:11 Modlitba pro Martu, následoval lampionový průvod pořádaný studenty Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Pietní a vzpomínkové akce uspořádali lidé a spolky také v Plzni, Českých Budějovicích, Olomouci a dalších městech.

Během státního svátku se uskutečnily rovněž demonstrace. Proti vládě se protestovalo v Praze na Staroměstském náměstí a Letné. Shromáždění požadující demisi vlády se uskutečnilo také v Brně.

Tagy: