Jak pomoci maminkám? Zkraťme rodičovskou a zvyšme limit u DPP na 20 tisíc, radí Nerudová

Ekonomka Danuše Nerudová

Jak podpořit rodiče v krizových letech, které nás čekají? Podle bývalé rektorky Mendeleovy univerzity a ekonomky Danuše Nerudové by maminkám pomohlo, kdyby si mohly více peněz přivydělat na tzv. dohody o provedení práce bez nutnosti platit odvody. V tom s ní souhlasí i další ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček. Nerudová by zároveň zkrátila dobu, po kterou lze být na rodičovské, což je dnes až čtyři roky.

„Jsme země, která má jednu z nejnižších participací žen na trhu práce a ty překážky leží v celém daňovém a sociálním systému. Jedna z věcí, které je třeba zrevidovat, jsou tzv. dohody (o provedení práce – DPP). S částkou 10 tisíc korun se roky nic nedělalo. Dnes 10 tisíc není nic. Když si to maminky spočítají, tak nevydělají ani na tu chůvu,“ řekla CNN Prima NEWS Danuše Nerudová.

Limity by se podle ní měly zvednout. „Dovedu si představit, že třeba i na dvojnásobek. Umožní to matkám jít pracovat v době rodičovské na částečný úvazek a finančně se jim to vyplatí,“ doplnila.

Limit z 10 na 20 tisíc korun

Ženy i muži dnes při rodičovské často pracují. Co se dohod týče, mohou si vydělat i více než 10 tisíc korun na měsíc, ale v takovém případě z toho musí odvést zdravotní a sociální dávky. Pokud by se hranice zvedla, zůstalo by jim více peněz.

Ruku v ruce s tím je třeba, aby stát připravil dostatek míst ve školkách a jeslích, protože ty nejsou. Jde se i rozšiřováním tzv. dětských skupin a třeba Piráti navrhují zavedení tzv. tagesmutter (hlídání jinými rodiči).

„Za mě ale bude určitě potřeba předložit novelu zákona o dětských skupinách, protože kvůli uprchlické krizi se budou muset zjednodušit podmínky pro jejich vznik, jelikož v září prostě nebudou místa ve školkách, a ženy by tak nemohly chodit do práce a byly by pro stát zátěží vlastně dvakrát. Paradoxně by to mělo pomoci i českým maminkám,“ doplnila Nerudová.

Za sebe přidává ještě zkrácení rodičovské ze čtyř let. Je to podle ní dlouhá doba, po kterou jsou maminky mimo systém. V praxi ale většina z nich na rodičovské kvůli malým penězům plné čtyři roky nebývá.

„Máme nejdelší rodičovskou na světě. Draze vzděláváme ženy v bezplatném systému školství, který platíme všichni z našich daní, abychom je pak poslali na čtyři roky úplně mimo systém. To vidím jako největší problém. Třeba v Belgii je jen půl roku. Rodičovskou vyrábíme v podstatě nezaměstnané, protože dynamika toho vývoje je taková, že se rodiče nemají kam vrátit,“ dodala ekonomka Nerudová, o které se často hovoří také jako o žhavé kandidátce na budoucí prezidentku.

Vyšší limity podporuje i premiér Fiala

V tom, aby došlo k revizi prací na dohody, s ní souhlasí i premiér Petr Fiala a jeho ekonomický poradce Štěpán Křeček, který zároveň upozorňuje i na to, že už dnes nemusí být maminky na rodičovské celé čtyři roky.

„Výši limitu u DPP a další parametry v rámci koalice diskutujeme, a to i s ohledem na budoucí výši důchodu těchto maminek a dopady do důchodového systému. Se zvýšením limitů DPP počítáme a máme to i v programovém prohlášení,“ uvedl pro CNN Prima NEWS premiér Fiala.

Již dříve řekl, že vláda chystá i další pomoc rodinám. Tím je například zvýšení slev na poplatníka. „Kromě výše zmíněného je nyní vzhledem k dopadům války na Ukrajině aktuální především debata o navýšení rodičovského příspěvku a slev na daních na děti a na poplatníka. V tuto chvíli se zabýváme více variantami. Rozhodnutí je otázka nejbližších týdnů,“ slibuje premiér.

A pro je i Křeček. „Se zvýšením limitů u DPP jednoznačně souhlasím. Co se týče rodičovské, tak ta je variabilní a není nutné ji čerpat čtyři roky. Lidé, kteří ji však chtějí čerpat takto dlouhou dobu, tak možnost mají. Obecně bych moznosti lidi rozšiřoval, aby si mohli vybrat, co jim nejvíce vyhovuje. Situace v rodinách jsou různé a je dobré, když se lidé mohou sami rozhodnout. Samozřejmě by jim mělo byt umožněno své rozhodnuti v case měnit podle vývoje situace v rodině,“ doplnil ekonom.

Dohoda o provedení práce je jednou z nejčastějších forem přivýdělku nejen mezi maminkami, ale i mezi studenty i samotnými zaměstnanci. Zvýšení limitů by tak nepomohlo jen rodinám, ale všem. Na tuto formu dohody může jednotlivec odpracovat maximálně 300 hodin ročně.

Tagy: