Firmy se při pandemii digitalizovaly, stát ne. Zanikne 70 procent pracovních míst

Diana Rádl Rogerová

INTERVIEW 27.11.2020

Díky pandemii se mnoho oborů a firem digitalizovalo, míní řídící partnerka Deloitte Diana Rádl Rogerová. V pořadu Interview televize CNN Prima NEWS připustila, že to podvede k zániku až 70 procent pracovních míst například v logistice. V oboru IT, školství nebo ve zdravotnictví podle ní ale zase nová vzniknou. Kdyby se stát totiž nepřizpůsobil, Česko podle Rogerové nevyužije příležitost, kterou má.

„Kdybych měla krizi brát z pozitivní stránky, tak by měla napomoci tomu, že se mnohem rychleji budeme transformovat do digitalizace. Což vždy vyvolávalo obavu, jestli to nepovede k poklesu pracovních míst. V mnoha ohledech ano, jsou obory, ze kterých zmizí 70 procent lidí, protože se jejich práce bude moci zautomatizovat, což je dobře,“ uvedla v pořadu Interview Rogerová.

Upozornila však, že nemá obavu, že by místo nich nevznikala nová pracovní místa. Krize podle ní naopak přinesla nové příležitosti a je potřeba je technologicky využít. „Takže když konečně začneme v krizi hledat to pozitivní, možná věci půjdou mnohem lépe,“ podotkla.

Podle Rogerové se zautomatizuje například spousta pozic v logistice a podobných oborech, kde práci může vykonat stroj. Naopak v IT nebo ve školství bude množství lidí narůstat. „Populace stárne, kolik máme sestřiček? I při pandemii to bylo vidět, jsou obory, které nejsou technologicky připravené. Což musí udělat, a při tom bude potřeba větší počet lidí,“ zdůraznila řídící partnerka Deloitte.

Problém je ve školství nebo zdravotnictví

Největší obava, kterou má, je ale vůle pro transformaci. „Když se na to podívám z titulu českého podnikatelského prostředí, tak jsem na Českou republiku pyšná v tom, jak je technologicky vyspělá. Máme mnoho firem, spoustu start-upů, mnoho korporací se opravdu transformovalo. Problém je, že to neudělal i stát,“ uvedla Rogerová a jako příklad dala školství nebo zdravotnictví.

Pokud se stát nezdigitalizuje rychleji, bude podle ní mnohem těžší i podnikání. „Jako podnikatelka to dnes potřebuji, protože nejsem schopná řešit několik úkonů tak jako dříve běžným způsobem, že se s někým potkám,“ narážela na omezené setkávání v době pandemie koronaviru. Rogerová zároveň dodala, že když se stát nedigitalizuje, Česko nevyužije příležitost, kterou má.

Dva dny doma, tři v kanceláři

Zároveň upozornila, že během pandemie neviděla adekvátní podporu pro malé firmy. Podle ní chybí základní digitalizační procesy a obává se, že stát nepostupuje tak, jak by měl. Podnikatelé podle ní potřebují například jednotnou identitu.

„Máme konečně alespoň bankovní identitu, ale jak to využít? Jak to udělat pro zdravotnictví? Vznik doktorských registrů, to nám tu chybí, ulehčilo by to podnikání v mnoha ohledech. Stát k tomu bude muset přistoupit, protože jinak Česká republika bude ztrácet víc, než ztrácela, a je to zbytečné,“ podotkla Rogerová.

Po pandemii se podle ní ani všichni zaměstnanci nevrátí do práce, budou chtít pracovat částečně z domova a vznikne hybridní model. Lidé budou chtít být třeba dva dny doma a tři dny v kanceláři. Neumí si ale představit, že by někdo v kanceláři chtěl trávit pět dní v týdnu. Potkávání se v pracovních místech je podle Rogerové hlavně kvůli kreativitě. Takže například ve chvílích, kdy firmy budou potřebovat vytvářet nové produkty, sejít se budou muset.

Zkrachuje až 35 % firem v pohostinství

Rogerová v pořadu Interview také zmínila úpravy daní v Česku. Ty podle ní budou představovat velké administrativní zahlcení. A i když pandemie podle odborníků začíná ustupovat, problémů je před námi hodně. „Dojezdy teprve uvidíme. Přijdou v prvním kvartálu příštího roku. V pohostinství bude krachovat hodně firem, můžeme čekat kolem 35 procent. Kolik takových firem mělo rezervy, aby pokryly roční pokles 20 procent? Těch je strašně málo. V určitých oborech to může mít katastrofické dopady,“ zdůraznila.

Podle Rogerové jsou v Česku firmy, které jsou na pokraji existence. Krachů přibývá, ale v tomto okamžiku to není nic dramatického. To přičítá opatřením, které existovaly. „Ty pominou, takže je otázkou, které firmy to zvládnou a které nikoliv,“ upozornila.

Rozhovor Lucie Hrdličkové s Dianou Rádl Rogerovou si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: