Telička: Úspěch ANO, Nagyové a Jermanové? Nastavené zrcadlo ukazuje šeredu a ne princeznu

Dají se po evropských volbách, v nichž posílila krajní pravice, očekávat změny ohledně Green Dealu, migrace či pomoci Ukrajině? Nejen o tom v rozhovoru pro CNN Prima NEWS promluvil Pavel Telička, který vedl český vyjednávací tým při přístupových jednáních s Evropskou unií a zastával post prvního českého eurokomisaře. Před deseti lety byl za ANO zvolen do Evropského parlamentu. S hnutím Andreje Babiše se však později názorově a ve zlém rozešel.

Čím si vysvětlujete překvapivý volební úspěch Kateřiny Konečné a její levicové koalice Stačilo! a Filipa Turka, lídra Přísahy a Motoristů?
Byť se tentokrát zvýšila volební účast, tak evropské volby i nadále, do značné míry vinou samotných politiků, nepoutají příliš pozornosti. Proto může schopnost mobilizovat k účasti ve volbách i jen několik málo procent jinak pasivních občanů přinést své výsledky. Ukázalo se také, a to bohužel, že k úspěchu nemusíte mít ani volební program a stačí zahrát na určité emoce nějakým srozumitelným tématem či sloganem. Systémové strany toho bohužel v kampani a ve výrocích programového obsahu příliš nenabídly. Často sklouzly jako ty nesystémové ke sloganům ochranářského či dokonce destruktivního populárního vyznění, ale zmíněné dva volební subjekty byly radikálnější a pro příslušnou část voličů srozumitelnější. Myslím, že oba dva byli v kampani efektivnější a pro některé voliče zajímavější. Favorité voleb postrádali až na výjimky odvahu, srozumitelnost, schopnost nastolit skutečně relevantní témata způsobem, kdy by občané pochopili, že právě oni  jim mohou přinést konkrétní hmatatelné výsledky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Matěj Stropnický: Dezinformace šíří každý den vláda. Část Čechů u počítačů nechápe strach z války. Co dnes dělá jeho otec Martin Stropnický?

Koalice Spolu dbala na to, aby na její kandidátce nefigurovali politici, kteří by mohli kandidáty v jejím čele přeskákat. Nedoplatili na to?
To si nedovolím posoudit, ostatně odpověď bude vždy jen spekulací. Pro mě bylo zajímavé, že i tímto tyto strany prokázaly, že jim chybí odvaha. Pro některé lidi šlo o signál, že se uskupení Spolu spokojí s tím, že za ně v EP nebudou těžké váhy. A de facto tím daly najevo, jaký význam přisuzují evropským volbám. Evropské volby do jisté míry podřídily jednotě a společným zájmům na domácí politické scéně. A to je špatně. Faktem je, že vím o lidech ve svém okolí, kteří se kvůli tomu rozhodli uskupení nevolit. Ale třeba u jiných jim to zase pomohlo.

Pro vládní Piráty skončily volby debaklem. Důvod k oslavám nemá ani STAN. Co podle vás rozhodlo o jejich neúspěchu?
Ponechal bych to odborníkům, nejspíš má smysl se k důvodům vrátit až s určitým odstupem a na základě důkladné analýzy. Je do jisté míry možné, že jim voliči vystavili určitou známku za účinkování vlády či jejich ministrů. Že je neoslovila volební témata nebo především styl volební kampaně a k volbám nešli, že v jednom případě nedokázali prodat svou dosavadní práci v EP a ve druhém případě voliči viděli, že žádná odvedena nebyla. Na místě je asi též úvaha, zda kampaň STAN ve finále spíše nepomohla konkurenci. Nebo třeba voliči chtěli vidět jiné kandidáty. Těžko říct.

Výsledek evropských voleb zamíchal kartami i v obsazení postu evropského komisaře. Nominace připadá dle domluvy hnutí STAN a Pirátům, což už ale nemusí platit. Spekuluje se o tom, že si koalice Spolu bude chtít tento post nárokovat pro sebe. Kdo by se vám na této pozici zamlouval?
Zásadně se nevyjadřuji ke konkrétním jménům. Z vyjádření premiéra jsem vyrozuměl, že dohodu ctí a že nominant bude s největší pravděpodobností ze STAN, případně od Pirátů. Nemyslím si, že seriózní politik může měnit povolební dohody kvůli výsledkům evropských voleb. Na druhou stranu, určitě bude Spolu asertivnější při posuzování kandidátů svých vládních partnerů a ne každý kandidát musí vládou projít. Osobně jsem se v minulosti opakovaně vyjádřil ke kritériím, která by měl splňovat kandidát, kandidátka či případně i dva či více kandidátů. Vláda může rozhodnout, že navrhne více než jedno jméno a tím dá předsedovi Komise možnost výběru.

ANO vyhrálo volby se zcela odlišným programem než před deseti lety. Dnes je zásadně jinou politickou stranou a stále více se posouvá do extrému. Jeho volební program je plný populismu, destrukce, vyvolávání strachu, štvaní proti EU.

Co říkáte na vítězství hnutí ANO?
ANO vyhrálo volby se zcela odlišným programem než před deseti lety. ANO je dnes zásadně jinou politickou stranou a stále více se posouvá do extrému. Jeho volební program je plný populismu, destrukce, vyvolávání strachu, štvaní proti EU. Nevidím v něm smysluplná řešení a už vůbec ne strategický výhled. Cílem bylo uspět za každou cenu a vytvořit si pozici pro parlamentní volby. To se mu povedlo. Nicméně s ohledem na řečené je jasné, že nemohu říct nic více, než že to je smutný výsledek pro tuto zemi. A je to o to smutnější, že vyhrálo s relativně slabou kandidátkou. Přesto, vyhrálo ve svobodných a demokratických volbách a výsledek, jakkoliv nešťastný je, plně respektuji.

Pavel Telička (58)
Bývalý politik, diplomat, poslanec a místopředseda Evropského parlamentu za ČR (zvolen jako lídr za hnutí ANO) pochází z rodiny bývalého českého komunistického diplomata Františka Teličky, který v době jeho narození působil v kubánském oddělení velvyslanectví ČSSR ve Washingtonu. V letech 1997 až 2002 byl hlavním vyjednavačem vstupu ČR do Evropské unie. Tehdejší prezident Václav Havel jeho činnost ocenil udělením pamětní medaile. Třináct let hrál závodně ragby.

Skokankou voleb se stala Jaroslava Pokorná Jermanová, která v době, kdy byla středočeskou hejtmankou, čelila řadě kauz. Za hnutí ANO se do Bruselu dostala také jihlavská zastupitelka a ekonomka Jana Nagyová, jedna z hlavních postav v kauze Čapí hnízdo, ve které byla společně s Andrejem Babišem obviněna z dotačního podvodu. O čem to podle vás vypovídá?
Doslova o charakteru hnutí ANO a o stavu naší společnosti. Nastavené zrcadlo ukazuje spíše šeredu než hezkou princeznu.

Krajní pravice v Evropském parlamentu výrazně posílila. Jaký vliv to bude mít na dalším směřování Evropy?
V tuto chvíli neočekávám zásadní dopad. V EP vznikne celkem silná proevropská koalice a posílení extrémů ji bude spíše stmelovat. Uvidíme kontinuitu. Můžeme však v případě politické slabosti v jednotlivostech vidět ustupování extrémní pravici, a to ne proto, že by byla tak silná, ale z obavy, aby na některých tématech dále nesílila. Menším optimistou jsem však v časech krize politiky v řadě zemí co se týká vývoje na národních úrovních. Může dojít k posílení extrémistů v některých státech a tím ke komplikovanější situaci v Radě EU a střetům s EP.

Dají se očekávat změny ohledně Green Dealu, migrace či pomoci Ukrajině?
Předpokládám, že bez ohledu na výsledky voleb se nebude možná už používat název Green Deal, aby to neiritovalo konzervativní politické síly nebo populisty jako ty v ANO. Můžeme vidět dílčí a nikoliv zásadní korekce v implementaci již dohodnutého. Avšak pro závazky a politiky s plněním do cca 2030 se toho změní málo. Bude doplněna průmyslová dimenze Green Dealu, bude snaha zpřístupnit finance odvětvím, která mají těžkosti projít transformací a inovovat. Pokud se toto podaří, tak pak úspěšná ekonomika toto téma v zásadě politikům vyrve. Pokud nikoliv a pokud v některých zemích posílí konzervativní politické síly, pak se může stát, že dojde k větší korekcí u vývoje po 2030. Bohužel na úkor mladších generací. Planetu máme jen jednu, průmysl naopak transformaci zvládne.

Pokud si budeme zahrávat i s klimatem, tak tady za deset či patnáct let budeme mít klimatickou migraci v milionech. Ale to už bude Babišovi jedno.

A co migrace a pomoc Ukrajině?
U pomoci Ukrajině to může být složitější, protože v tomto je role členských států zásadní a při dalším posunech v některých zemích může být Rada častěji zablokovaná. U Migračního paktu můžeme chtít a očekávat další efektivní kroky, ale Pakt by se měnit neměl. Málokdo si totiž uvědomuje, že úspěch populistů z ANO a dalších stran by vedl k tomu, že EU nebude mít dostupné nástroje pro boj s nelegální migrací. Žádná země to nemůže zvládnout sama. A pokud si budeme zahrávat i s klimatem, tak tady za deset či patnáct let budeme mít klimatickou migraci v milionech. Ale to už bude Babišovi jedno.

Udrží pozici šéfky Evropské komise Ursula von der Leyenová?
V tuto chvíli bych to viděl jako pravděpodobné.

Velký třesk přinesly výsledky voleb ve Francii, kde pravicové Národní sdružení Marine Le Penové drtivě porazilo hnutí Obnova prezidenta Emmanuela Macrona. Pokud zvítězí i v předčasných volbách, co to může znamenat pro Evropu?
Špatnou zprávu. Zejména pro země jako je Česko. Osobně ji znám a vím, že ji střední Evropa, naše ekonomické zájmy a bezpečnost, vůbec nezajímají. Pozice Francie v EU by se spíše oslabila, rozhodně pozice prezidenta Macrona. A jiného lídra schopného čelit ruským záměrům v tuto chvíli v západní Evropě nevidím.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Andrej Babiš ostře zaútočil na ODS a jejího předsedu a premiéra ČR Petra Fialu:

Tagy: