Rozvolnění nemá na úmrtnost pacientů s covidem vliv. Nechte se očkovat, radí Špičák

Julius Špičák

K věci (209)

Pokud se úroveň vakcinace nezvýší, bude poměrně vysoká smrtnost u covidu pokračovat a vůbec na to nebude mít vliv, zda protikoronavirová opatření rozvolníme, nebo nikoliv. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to prohlásil stínový ministr zdravotnictví, lékař a poslanec hnutí ANO Julius Špičák. Podle něj opatření stejně nedávají smysl.

Od půlnoci ze středy na čtvrtek mohou neočkovaní do restaurací, kadeřnictví nebo ubytovacích služeb. „Jsem zastáncem rozvolnění. Mělo přijít jednoduše proto, že opatření podle mého názoru nefungují,“ řekl Špičák. „Bohužel určitě budou případy (úmrtí) narůstat, o tom není sporu, ale na to rozvolnění, nebo nerozvolnění nemá vliv. Má na to vliv nízká úroveň vakcinace,“ zdůraznil.

„Pokud se úroveň vakcinace nezvýší, a ona se v dohledné době nezvýší, poměrně vysoká smrtnost zkrátka bude pokračovat. Domnívám se, že kdyby se nerozvolňovalo, na smrtnost to nebude mít zásadní vliv,“ doplnil poslanec.

Umírají neočkovaní

Aktivních antivaxerů ve společnosti je podle Špičáka relativně malé procento. „Motivy lidí (k neočkování) jsou v různých společenských skupinách různé. Celkový výsledek je, že proočkovanost je nedostatečná. Vidíme, že stále umírá pomalu sto lidí denně, většina z nich je nevakcinovaných. Dá se počítat s tím, že tato setrvačnost bude ještě řadu týdnů přetrvávat,“ sdělil s tím, že budoucí chování koronaviru nelze po dřívějších zkušenostech úplně odhadnout.

Podle Špičáka by se pandemie neměla politizovat. „Pokud vím, před volbami všichni slibovali, že lockdown nepřipadá v úvahu. Jednoznačně musíme reagovat na vývoj. Jsem pro opatření, ale taková, o kterých budu přesvědčen, že dávají smysl. Zavření restaurace v 10:00, nebo v 11:00 či čtyři, nebo šest míst u stolu smysl nedávají,“ řekl. „Omikron je něco jiného než delta. Musíme se zamyslet nad karanténami. Paralyzují výuku, zdravotnická zařízení a ve společnosti narůstá velká frustrace,“ dodal Špičák.

Zdravotnictví krvácelo, nemůžeme na něm šetřit

Vláda ve středu schválila rozpočet na letošní rok se schodkem 280 miliard korun. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) by rád ušetřil i ve zdravotnictví. „Je to velmi negativní signál, který nás zaměstnance resortu, potažmo pacienty, musí znepokojit. Zdravotnictví za pandemie v přeneseném slova smyslu krvácelo. V žádném případě s tím nemohu souhlasit,“ sdělil Špičák.

Tagy: