Ruina na spadnutí? Architekti ze studia LOXIA dali zámku Bzí druhou šanci

Panství Bzí díky architektonickému studiu Loxia získává druhou šanci, že se do něj vrátí život.

LOXIA - Zámek Bzí

Byla to láska na první pohled. Tak zahajuje hlavní architektka studia LOXIA Jana Mastíková vyprávění o zámku Bzí. Památku nejprve obdivovala z dálky. Později ovšem s kolegy zjistila, že je na prodej. A společně se rozhodli, že panství, z něhož už zbývaly v podstatě jen ruiny, vrátí jeho kouzlo a půvab. Koupili ho a pustili se do díla. Do zdlouhavé a finančně i architektonicky náročné práce, která jim ovšem dává mimořádný smysl.

Zámek Bzí najdeme ve stejnojmenné obci na jihu Čech. Čtyřkřídlý zámek s vnitřním nádvořím je obklopený hospodářskými budovami, parkem a rybníkem.

První zmínky o něm pocházejí z první poloviny 14. století. Majitelů se na něm vystřídala celá řada. Byly jimi soukromé osoby i družstevní organizace. Zámek se dočkal stavebních úprav, ale i rozkrádání a chátrání, které se mu málem stalo osudným.

zdroj: pamatkovykatalog.cz

Zámek Bzí můžeme znát nejen z historie, ale také z filmových snímků. Karel Kachyňa tu natáčel Zlaté úhoře, o čtvrt století později tu pod vedením Jaroslava Soukupa vznikla hororová pohádka s Ivetou Bartošovou a Rudolfem Hrušínským nejmladším v hlavních rolích, Svatba upírů. Dnes bychom tu romantické kulisy stejně jako stopy po někdejší slávě hledali marně. Zámek Bzí vydržel staletí, ovšem ne zrovna v nejlepší formě. Především poslední část své historie pustl a chátral. Nahlodával ho zub času i mnozí nenechavci.

Na lepší časy se začalo blýskat ve chvíli, kdy si památky všimli architekti ze studia LOXIA.

Učaroval nám kraj i kompozice zámku. A potom jsme si všimli, že se prodává, že je v dražbě. A říkali jsme si, že bychom mohli to štěstí zkusit, a vyšlo to,“ vzpomíná hlavní architektka studia LOXIA Jana Mastíková na samý začátek velkolepého plánu na záchranu památky.

Ten vyžadoval nejen nadšení, ale i odvahu a sílu pustit se do náročných rekonstrukčních prací, o nichž nikdo předem s jistotou nedokázal říct, jak rozsáhlé budou a kolik takzvaných kostlivců ve skříních na zámku nové majitele čeká.

K TÉMATU: Novým projektům vdechuji život, zchátralé se snažím vrátit na výsluní

LOXIA znamená latinsky křivka. Je to promyšlený tvar, který má dokonalost přímky a volnost a svobodu čáry. Křivka je matematika a logika, nesmí být náhodná, tudíž v ní musí být i řád, respekt k zákonitostem a zodpovědnost. A takto v LOXIA tvoříme, promyšleně, jasně a zodpovědně, avšak stále volně, kreativně a svobodně.

Jak Bzí povstává z popela

Výzvy se ale architekti ze studia LOXIA nezalekli. Kromě vlastní chuti památce vrátit lesk a slávu je jistě hřeje i podpora historiků a také místních obyvatel.

Ta podpora je opravdu veliká. Chtěli bychom za to poděkovat, protože si toho moc vážíme. A zároveň bych chtěla poprosit o trpělivost, protože nejsme kouzelníci, nejsme jako v pohádce Ať žijí duchové. Prostě to tady neumíme udělat přes noc,“ říká Jana Mastíková.

Nejedná se zdaleka o první velký projekt, kterému profesionálové v LOXIA čelí. Dobře vědí, že dostatek času a precizní postup jsou základem úspěchu. Tím spíš, když z původní stavby zbývá tak málo. „V podstatě tady místy stojíme v ruině. Takže rekonstrukce bude časově velice náročná. V našich optimistických odhadech počítáme, že třeba budova zámku by se mohla vyloupnout do světa kolem roku 2030,“ odhaduje architektka a pokračuje: „Každý historický objekt si s sebou nese spoustu vrstev, historických stop. A abyste zachovali genius loci, musíte je velice něžně odkrývat a pracovat s nimi tak, aby se to celé nezbořilo.“

ČTĚTE TAKÉ: Skutečná architektura jsou domy, které vydrží po staletí

LOXIA

Naším cílem je dokonalý dům, který stojí kdekoliv na světě a přináší radost svým majitelům i těm, kdo ho užívají, nebo v něm žijí. Dům, který respektuje svoje okolí a životní prostředí, a současně dům, který se sám za sebe nestydí. Architektura není pouze umění, je to také tradiční a dlouhou historií prověřené řemeslo.

Místo, kde se střetává historie s velkolepými plány do budoucna

Až se rekonstrukci panství podaří dokončit, počítají autoři plánů s tím, že ji otevřou lidem. Ti tak budou moci navštěvovat místo, kde ožívá historie, a mezi zdmi, které pamatují staletí, odpočívat a nabírat nové síly. „My bychom rádi z celého místa udělali volnočasový rekreační areál. Představujeme si třeba, že by se tady krásně mohly pořádat svatby nebo nějaké výstavy, koncerty... Není cílem vytvořit novodobý Legoland nebo nějaký zábavní park. Myslím, že každá památka by si měla nechat otisk těch staletí, které v ní jsou a které tady všichni cítíme,“ sdílí své přesvědčení Jana Mastíková.

A ráda si o budoucnosti zámku Bzí se zájemci pohovoří i osobně. Na 7. října proto spolu s kolegy naplánovala den otevřených dveří, při kterém si budou návštěvníci smět historickou perlu na Českobudějovicku projít a při komentovaných prohlídkách si vyslechnout, co všechno se tu chystá.

Tagy: