Rusko bylo vyloučeno z Rady OSN pro lidská práva. Návrh podpořilo 93 zemí

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja

Valné shromáždění Organizace spojených národů odhlasovalo vyloučení Ruska z Rady OSN pro lidská práva. Návrh podpořilo 93 zemí. Naopak proti se jich vyslovilo 24 a dalších 58 se zdrželo, informovala agentura Reuters.

Vyloučit Rusko z Rady OSN pro lidská práva (UNHRC) požadovala Ukrajina kvůli zvěrstvům, která v její zemi Rusové páchají. Návrh pak prosazovaly především západní země v čele s USA. Pro hlasovaly všechny členské státy Evropské unie včetně Česka. Dále třeba Švýcarsko a pro leckoho překvapivě i Srbsko.

Naopak nesouhlas vyjádřila například Čína, Írán, KLDR nebo Bělorusko. Zdržely se Brazílie, Indie, Saúdská Arábie a řada afrických zemí.

UNHRC je orgán OSN, jehož deklarovaným cílem je prosazovat a chránit lidská práva po celém světě a věnovat se případům jejich porušování. K vyloučení člena UNHRC je zapotřebí dvoutřetinová podpora, přičemž se počítají pouze hlasující země. Proto také návrh vyloučit Rusko prošel. Ruské členství bylo aktuálně ve druhém roce obvyklého tříletého období.

Rusko se stalo druhou zemí, kterou kdy potkalo pozastavení členství. V březnu 2011 přišla o místo v radě Libye kvůli tvrdému potlačení protestů proti vládě Muammara Kaddáfího, tehdy ovšem tento krok podpořili i libyjští diplomaté v New Yorku a Ženevě.

Deník New York Times označil výsledek hlasování za „velkou diplomatickou facku Rusku“ a psal o jakémsi „barometru“ pobouření ve světě ohledně činů ruských vojáků.

Britská ministryně: Rusko se stalo globálním vyvrhelem

S výsledkem hlasování je Kyjev spokojen. „Váleční zločinci v tomto orgánu nemají co dělat. Děkujeme všem členským státům, které podpořily příslušnou rezoluci Valného shromáždění OSN a zvolily správnou stranu dějin,“ komentoval jej ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Na vyloučení z UNHRC už reagovala i Moskva. „Rusko bude dále hájit své zájmy všemi legálními prostředky,“ uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

„Rusko pokládá rozhodnutí za protiprávní a politicky motivovaný krok. Jeho cílem je demonstrativně potrestat svrchovaný členský stát OSN, který uskutečňuje nezávislou domácí a zahraniční politiku,“ prohlásil zástupce stálého představitele Ruska u OSN Gennadij Kuzmin podle agentury TASS.

Výsledek hlasování Valného shromáždění OSN ale přivítala řada západních představitelů. „Barbarské činy Putinova režimu na Ukrajině a přibývající důkazy o válečných zločinech znamenají, že Rusko již nemůže mít místo v UNHCR,“ napsala na Twitteru šéfka britské diplomacie Liz Trussová. Rusko se podle ní stalo globálním vyvrhelem.

„Izolace Ruska pokračuje a sílí,“ řekl francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian. „Závažné zločiny spáchané ruskými silami na ukrajinském civilním obyvatelstvu jsou neslučitelné s členstvím v orgánu OSN, který hájí a prosazuje lidská práva,“ prohlásil šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Svět vyslal podle americké ambasadorky při OSN Lindy Thomasové-Greenfieldové jasný signál, že utrpení obětí a přeživších nebude ignorováno. „Zajistili jsme, že vytrvalému a hrubému porušovateli lidských práv nebude umožněno zastávat vedoucí pozici v této oblasti v OSN,“ řekla podle agentury AP.

Tagy: