Rusko jako vazal Číny. Kmenový náčelník Putin už není favoritem Pekingu, říká bývalý konzul

Čína z války profituje, Rusko slábne a je více závislé na postavení Pekingu. Tedy, Moskva se proměňuje ve vazala Číny. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl bývalý generální konzul v Petrohradě Vladimír Votápek. Prezidenta Ruska mimo jiné označil za „kmenového náčelníka“. Bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) upozornil, že možná „přihlížíme určité šachové partii“. Čína podle něj chce globálnímu jihu ukázat, jakou roli ve světe – jako případný mírový tvůrce – hraje.

„Myslím, že zájem Číny je dvojitý. Z rusko-ukrajinské války profituje, protože Rusko slábne a dostává se do stále více závislého postavení na Pekingu. Moskva se proměňuje ve vazala Číny, jestliže čínský prezident přijel do severních provincií podívat se na místního kmenového náčelníka prezidenta Putina, jak tam vládne. Tak si ho vyhodnotil,“ uvedl Votápek k nedávné cestě Si Ťin-pchinga do ruské metropole.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ruské pozemní síly jsou větší než před invazí, tvrdí generál NATO. Ukrajincům věští překvapení

„Zjistil, že má docela schopného předsedu vlády, protože podle všech informací byl mnohem spokojenější s Michailem Mišustinen – ruským premiérem – než Putinem,“ řekl dále bývalý konzul. Po návratu do Číny se podle něj prezident vrátil k dlouhodobé strategii. „Vůbec bych se nedivil tomu, kdyby bylo čínským plánem Rusko ekonomicky, nebo i politicky, ovládnout,“ zmínil.

Jednání Číny má však podle Votápka své „ale“. „Západ se překvapivě díky agresi proti Ukrajině probudil. To, co Čína nechce, je, aby se Západ skutečně probudil a uvědomil si, že kromě zločinného Ruska má i potenciálního nepřítele Čínu a provedl takzvaný decapling – tedy preventivní zpřetrhání ekonomických vazeb na Peking,“ vysvětlil. Takový krok by podle něj byl pro Čínu obrovskou ekonomickou a prestižní ranou.

Právě z toho důvodu se podle bývalého konzula Čína může snažit hledat cestu k přinesení míru na Ukrajině. Podobný názor má i Zaorálek. „Myslím si, že přihlížíme určité šachové partii, které úplně nerozumíme. Zásadní na ní je to, co se odehrálo při návštěvě Si Ťin-pchinga v Moskvě, byla pozoruhodná. To, co se děje dnes, podle mě souvisí s tím, co se při návštěvě dohodlo – a co je podstatou partie,“ uvedl.

Domnívá se, že Čína se může snažit předvést jako někdo, kdo je schopen přinést řešení rusko-ukrajinského konfliktu. „Je to určitá pozice. Čína se chce předvést především globálnímu jihu jako někdo, kdo je schopen věci řešit mírově. To znamená, že i Rusko má příležitost v tom říci: ‚Podívejte se, když se s námi pěkně jedná, tak jsme ochotni být konstruktivní.‘ To mi přijde jako ta šachová partie, na jejímž konci se hraje hra nejen v regionu, ale před společenstvím,“ pokračoval Zaorálek.

Doplnil, že kdyby Čína domluvila mírová jednání mezi Ruskem a Ukrajinou, byla by to další ukázka toho, jakou hraje Peking „ve světe roli, a především by oslovila řadu zemí, které dnes říkají, aby někdo konflikt konečně vyřešil“.

Tagy: