Rusko má u Krymu dva bojové delfíny, dorazili pár dní před invazí. Co mají na starost?

Cvičení delfínů

Válka na Ukrajině (28.4.2022 10:00)

Zní to jako vtip nebo hláška z filmu – Rusko ale opravdu využívá ve válce cvičené bojové delfíny. Na základě satelitních snímků o tom informoval Námořní institut Spojených států (USNI). Vodní savci jsou drženi na Krymu u hlubinného přístavu Sevastopol. Cvičení bojových delfínů tam má tradici.

Delfíni dokážou díky svým rozvinutým smyslům lehce odhalit například podvodní miny nebo potápěče. Právě zvířecí „sonar“ má být hlavním důvodem, proč je Rusové využívají během války na Ukrajině.

V kontextu Krymu a tamního hlubinného přístavu Sevastopol nejde o žádný přelomový vynález. Bojové delfíny se tam snažili zkrotit už Sověti, počítalo se, že mohou nést i bomby. S trénováním bojových delfínů mají zkušenost i samotní Ukrajinci nebo Američané.

Organizace USNI oznámila, že Rusko přesunulo delfíny ke Krymu jen pár dní před vypuknutím invaze na Ukrajinu. Rusové se údajně obávají, že by mohli Ukrajinci zaútočit na taktický přístav Sevastopol právě pomocí určité podvodní operace. Delfíni tak mají včas odhalit potápěče, nálože či podmořská plavidla.

Britský list The Guardian uvedl, že Rusové použili bojové delfíny již v minulosti, a to například v roce 2018. Tehdy se zapojili do občanské války v Sýrii, Rusové je měli využít v oblasti přístavu Tartús. Využívání mořských tvorů pro bojové účely se obecně považuje za velmi kontroverzní. Vedle delfínů světové armády ochočují k taktickým a špionážním účelům také lachtany nebo běluhy (druh kytovce).

Tagy: