Britské speciální jednotky cvičí na Ukrajině vojáky. Ti je chválí: Jsou to dobří hoši

Vojáci se účastní cvičení britských sil ve výcvikovém táboře Longmoor v Liss v hrabství Hampshire.

Speciální síly britské armády poprvé od začátku ruské invaze prováděly výcvik jednotek na Ukrajině. Britskému listu The Times to sdělili ukrajinští důstojníci. Výcvikem údajně v posledních dvou týdnech prošly dva prapory ukrajinských ozbrojených sil, jeden umístěný v Kyjevě a druhý v jeho okolí.

Ukrajinský kapitán Jurij Myroněnko listu sdělil, že britští instruktoři přišli učit ukrajinské vojáky, jak používat protitankové střely NLAW dodávané Ukrajincům právě Velkou Británií. „Byli to dobří hoši, tihle Britové,“ uvedl další ukrajinský důstojník, který se údajně zúčastnil výcviku. „Pozvali nás k sobě na návštěvu, až válka skončí,“ dodal.

Britští vojenští instruktoři začali na Ukrajině působit po ruské anexi ukrajinského Krymu v roce 2014. Letos v únoru se ale stáhli, aby se vyhnuli přímému střetu s ruskými vojenskými silami a možnému zatažení NATO do konfliktu, upozornil list The Times.

Spojené státy tento týden oznámily dodávku nových zbraní na Ukrajinu i obnovení výcviku ukrajinských vojáků americkými jednotkami. Upozornily nicméně, že výcvik se nebude odehrávat na ukrajinském území.

Britské ministerstvo obrany informace ukrajinských důstojníků odmítlo potvrdit. Náměstek britského ministra obrany James Heappey tento týden uvedl, že příští týden by měli do Británie dorazit ukrajinští vojáci na výcvik ovládání obrněných vozidel.

Myroněnko označil obnovu výcviku za klíčový krok, protože noví vojáci nemají s protitankovými střelami dodávanými Británií žádné zkušenosti. „Dostáváme od Británie obrovskou vojenskou pomoc,“ uvedl. „Lidé, kteří věděli, jak NLAW používat, však působili na jiných místech, takže jsme se museli učit sami pomocí YouTube,“ dodal.

Tagy: