Rusové narazili a počítají ztráty. Důvody, proč se invaze nevyvíjí podle jejich představ

Zničený ruský tank u Charkova (vyfoceno 26. února)

Debakl ruské armády v Kyjevě

Ruská armáda zažila v noci v Kyjevě debakl. Po těžkých nočních bojích zůstaly v ulicích ohořelé vraky, sestřelená letadla a mrtví vojáci. A na sociálních sítích, které ruská strana částečně zablokovala, se šíří záběry ruských zajatců.

„Pavel Timofejevič, rok narození 1994, mechanik, řidič, z Irkutské oblasti. Jevgenij Ivanovič, narozen 21.3. 2000, ženista, Smolenská oblast,“ identifikují se na zveřejněných videích zajatí ruští vojáci. Představa Kremlu o rychlé a bezbolestné akci se nenaplnila. Dát do pohybu 200 tisíc vojáků není tak složité. Udržet mezi nimi ale vzájemnou koordinaci a zásobování je už jiná věc.

Na dalším zveřejněném videu je zachyceno ruské obrněné vozidlo stojící na silnici. „Porucha?“ ptá se vojáků projíždějící řidič. „Došlo palivo,“ odpovídají Rusové. „Nechcete odtáhnout zpátky do Ruska?“ ptá se řidič a následuje smích.

Humorné situace jsou ale ve válce výjimkou. Odříznuté ruské jednotky se stávají snadným terčem ukrajinských vojáků. Na řadě míst ruští vojáci rabují obchody s potravinami, protože jim došly zásoby. Rusové se sice mohou pochlubit vzdušnou převahou, ale ne vždy se jim daří komunikovat mezi letadly ve vzduchu a vojáky na zemi.

Rusům se navíc nepodařilo vyřadit ukrajinskou protivzdušnou obranu. Ukrajinci se brání nejen ručními protiletadlovými střelami, ale podařilo se jim zasáhnout i vojenské letiště přímo v Rusku nedaleko Rostova. Do boje nasadili i obávané turecké drony Bajraktar a americké protitankové střely Javelin.

Snadné ovládání

„Javelin nevyžaduje kontrolu operátora nebo střelce a výhodou je také to, že se ji ti vojáci naučí používat během několika málo dnů,“ vysvětluje politický geograf z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Jan Kofroň.

Rusové si tak možná ukousli příliš velké sousto. O tom svědčí i to, že začali přesouvat na Ukrajinu další posily. A o rostoucích ztrátách svědčí i to, že v blízkosti hranic povolali civilní zdravotnický personál.

Tagy: