Rusové zvedli u Černobylu oblaka radioaktivního prachu. Sebevražda, hodnotí odborník

Opuštěná obydlí v černobylské zóně

Válka na Ukrajině (29.3.2022 8:00)

Jednou z prvních oblastí, kterou se Rusům od začátku invaze na Ukrajinu povedlo dobýt, byla odstavená jaderná elektrárna v Černobylu a její okolí. Ukrajinští zaměstnanci elektrárny popsali agentuře Reuters, jak se okupanti při zabrání území chovali. Ruští vojáci prý ignorovali bezpečnostní opatření a při projíždění proslulého Rudého lesa – nejvíce kontaminovaného místa v okolí elektrárny – zvedli oblaka jaderného prachu.

„Velká kolona vojenských vozidel jela po silnici cestou vedoucí Rudým lesem. Konvoj zvedl velká oblaka prachu. Mnoho radiačních bezpečnostních senzorů v té době ukazovalo překročení úrovně,“ řekl jeden z pracovníků agentuře Reuters. Další zaměstnanec počínání Rusů, kteří navíc neměli ochranné obleky, označil za sebevražedné.

Podle odborníků je i s obleky přítomnost v Rudém lese naprostým hazardem. „Nikdo tam nechodí, proboha. Nikdo tam není,“ uvedl současný ředitel černobylské elektrárny Valerij Sejda. Ukrajinští pracovníci podle webu Mirror vojáky na vysokou radiaci upozornili. Rusové však jejich rady ignorovali.

I 36 let od výbuchu v Černobylu je Rudý les stále jedním z nejkontaminovanějších míst na světě. Své jméno dostal právě v souvislosti s jadernou katastrofou. V prvních dnech po nehodě, kdy přes něj přešel radioaktivní mrak a dopadlo na něj vysoké množství radioaktivního spadu, se zbarvil do temně rudé barvy tím, jak hynul. V noci mrtvé stromy svítily, což vědci vysvětlili neobvyklými reakcemi dřeva, které vstupují do interakce s radioaktivními látkami.

Pracovníci jaderné elektrárny rovněž uvedli, že byli po příjezdu ruské armády nuceni pracovat téměř měsíc v kuse. Až poté je Rusové pustili, aby si mohli odpočinout. I když je podle expertů současná radiační situace v okolí Černobylu v normě, podle Ukrajinců se ruská armáda v elektrárně chová nezodpovědně.

„V kontextu jaderné bezpečnosti představuje nezodpovědné a neprofesionální chování ruských vojáků velmi vážnou hrozbu nejenom pro Ukrajinu, ale i pro stovky milionů Evropanů. V uzavřené zóně propuklo několik požárů, což může mít opravdu vážné následky,“ varovala místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková.

Její obavy však mírní odborníci. Například podle šéfky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové jsou požáry v černobylské zóně jen zanedbatelným rizikem a radiační situaci pravidelně hodnotí jako normální.

Tagy: