Šedivý: Finsko a Švédsko v NATO? Putinova zásadní prohra, Rusko je ale bude provokovat

Jiří Šedivý

Ambice Finska a Švédska vstoupit do Severoatlantické aliance (NATO) jsou přesným opakem toho, čeho chtěl dosáhnout ruský prezident Vladimir Putin. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý. Podle něj ale Rusové budou určitě provokovat a můžou proti severským zemím rozjet hybridní válku, případně je „trestat“ v oblasti energetiky.

Putin chtěl válkou na Ukrajině zastrašit okolní státy a západní svět. Podle Šedivého ale nastal přesný opak. Důkazem je podle něj nejen masivní podpora pro Ukrajinu, ale také snaha Švédska a Finska vstoupit do NATO. „V tomto případě je to zásadní prohra a bude ho to hodně bolet,“ zmínil ve vysílání CNN Prima NEWS Šedivý ke konání ruského prezidenta.

Rusko ovšem podle Šedivého bude reagovat. „Rusko bude provokovat, bude neustále deklarovat svoje schopnosti,“ řekl generál ve výslužbě. Připomněl například cvičení ruských vojáků z roku 2013, kdy jednotky Ruské federace simulovaly noční útok na Stockholm, hlavní město Švédska, a přilehlé oblasti.

Tento názor sdílí i další host CNN Prima NEWS, analytik Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky Pavel Havlíček. Podle něj může napětí mezi Ruskem a severskými státy, případně NATO, eskalovat. „Na druhou stranu bych řekl, že pokud se podíváme v tom čistě vojenském smyslu slova, tak Rusko si netroufne zaútočit na Finsko nebo Švédsko právě s ohledem na to, že řada západních států již poskytla garance, že kdyby k takovému úderu došlo, tak bude vůči Rusku zasahovat,“ popsal Havlíček.

Kromě toho Šedivý očekává, že Rusko severské státy zkusí „vytrestat“. „Byly zmíněny hybridní hrozby, součástí toho jsou kybernetické útoky a útoky na kritickou infrastrukturu. Myslím, že tohle musí Finsko a Švédsko očekávat ve větší míře než do současné doby,“ řekl Šedivý.

A Havlíček dodal, že Rusko může Finsko se Švédskem za jejich snahu o vstup do NATO „trestat“ například v oblasti energetiky. „Může docházet k výpadkům ropy a plynu do Finska a Švédska.“

Havlíček: Nevybavenost Ukrajinci kompenzovali svou bojovností

Oba experti se ve vysílání CNN Prima NEWS shodli na tom, že posílání masivních zásilek zbraní pro Ukrajinu je jednoznačně správným směrem, kterým se západní mocnosti vydávají. „Je to takové množství, které vyrovnává nepoměr v počtu zbraní, které mají Rusové a Ukrajinci,“ uvedl Šedivý. Ten doplnil, že postup ruských vojsk na Ukrajině se výrazně zpomalil.

Havlíček připomněl, že Ukrajinci zprvu nerovnoměrnost vybavení či počtů jednotek s Ruskem kompenzovali vysokou morálkou a bojovností.

Putin podle Šedivého zároveň nepočítal s tím, že se západní mocnosti tak silně sjednotí za Ukrajinou a vystoupí jednotně proti Rusku. „Samozřejmě, že musel předpokládat, že mezinárodní společenství bude protestovat. Ale že bude ten postup tak razantní a jednotný, s tím určitě nepočítal,“ řekl ve vysílání generál ve výslužbě.

Tagy:
válka Vladimir Putin Švédsko invaze NATO Finsko Ukrajina energetika Rusko Jiří Šedivý hybridní válka asociace pro mezinárodní otázky Pavel Havlíček ruská invaze na Ukrajinu Generální štáb Armády České republiky