Sedmiletá Natálka potřebuje transplantaci kostní dřeně. Nových dárců však i kvůli covidu ubývá

Natálka potřebuje transplantaci kostní dřeně.

Natálka potřebuje transplantaci kostní dřeně (Zdroj: CNN Prima NEWS)

Nových dárců kostní dřeně v České republice ubývá. V loňském roce se do registrů zapsalo přibližně 5 300 lidí, zhruba polovina v porovnání s rokem 2019. Úbytek způsobila mimo jiné koronavirová pandemie. Mezi lidmi, kteří nutně potřebují transplantaci kostní dřeně, je i sedmiletá Natálka, která trpí aplastickou anémií.

Natálka byla ještě před měsícem šťastným dítětem, kterému nic nechybělo. Jen pár dní nato se ale bezstarostné dětství změnilo v noční můru.

„Před měsícem Natálce začala téct krev z nosu. Měla také vysoké horečky. Proto nám došlo, že jde o něco vážného,“ říká otec Natálky Alexandr Klimeš. Rodiče holčičku převezli do nemocnice, kde jí diagnostikovali aplastickou anémii, vzácné onemocnění kostní dřeně.

To způsobuje nedostatečnou tvorbu krevních buněk vedoucí k úbytku červených i bílých krvinek a krevních destiček. Kvůli tomu Natálka potřebuje co nejrychleji transplantaci kostní dřeně.

„Jde o situaci, kdy vlastní imunní systém začne útočit proti buňkám krvetvorby, které poté začínají chybět,“ vysvětluje Petr Sedláček, vedoucí lékař transplantační jednotky Kliniky dětské hematologie a onkologie Fakultní nemocnice v Motole.

Natálka tak místo dovádění s kamarády na hřišti tráví nekonečné chvíle mezi bílými lékařskými plášti. Příznaky jako závratě, slabost, horečky nebo krvácení z nosu se zdravotníkům povedly potlačit, jenže jen na určitou dobu.

Situaci komplikuje Natálčin původ

„V tuto chvíli jsme zahájili léčbu potlačením vlastní imunity. Doufám, že se Natálce vzpamatuje krvetvorba. Pokud ne, tak samozřejmě celou dobu budeme hledat vhodného dárce,“ dodal lékař Sedláček.

Nových dárců kostní dřeně však ubývá, mladé dívce komplikuje situaci i její původ. „Natálka je míšenka, její maminka je napůl Vietnamka. Takže je velmi pravděpodobné, že má mixované asijské geny s těmi bělošskými,“ zmiňuje otec. Lékaři tak mají hledání vhodného dárce o to těžší.

Mluvčí Českého národního registru kostní dřeně Klára Conková jde v případě Natálky o „hledání jehly v kupce sena“, za beznadějné je ale nepovažuje. A to i proto, že se zdravotníkům v Česku povedlo poměrně dobře oslovit dárce z vietnamské komunity.

Dárcem se může stát každý od 18 do 35 let

Darování samotné dřeně probíhá odsátím z vnitřku kostí. „Bála jsem se, že to bude bolet, ale ne. Cítila jsem jenom tlak v bedrech, ztuhlá záda. O dva až tři dny později už jsem necítila prakticky nic,“ komentuje své zkušenosti dobrovolnice Zuzana, která darovala dřeň hned dvakrát.

Hrdinou, který může darovat naději tím, že se zapíše do registru dárců kostní dřeně, se může stát každý ve věku od 18 do 35 let. Možná to bude právě on, kdo zachrání Natálce život.

Tagy: