Šest let od vraždy Kuciaka a Kušnírové: Dál musíme být opatrní, říká reportérka ze Slovenska

Uplynulo šest let od vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové

Vražda, která změnila Slovensko

I šest let po vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka je aktuální touha společnosti žít na slušném a spravedlivém Slovensku, řekla ve středu slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Soudy kauzu dosud pravomocně zcela neuzavřely. Dlouholeté tresty si však již nyní odpykávají tři lidé včetně nájemného střelce. Kuciak byl podle vyšetřovatelů zavražděn kvůli své investigativní práci. Zahraniční reportérka CNN Prima NEWS Andrea Teissigová popsala, v čem je situace novinářů na Slovensku i nyní složitá.

„Navzdory tomu, že uplynulo šest let, stále slyšíme výhrůžky novinářům, útoky na občanskou společnost, slyšíme slova o vládě tvrdé ruky. Bezprostředně po vraždě společnost dala jasně najevo svou touhu, že chce žít na slušném a spravedlivém Slovensku, tato touha je aktuální i dnes,“ řekla novinářům Čaputová poté, co v centru Bratislavy položila kytici a zapálila svíčku u památníku zavražděné dvojice.

ČTĚTE TAKÉ: Dost bylo Fica! Tisíce Slováků se bouří proti premiérovi, ten chce nižší tresty za korupci

Ministr spravedlnosti Boris Susko, který je členem strany premiéra Roberta Fica Směr-sociální demokracie (Směr-SD), před novináři tvrdil, že případ byl zneužíván k politickým účelům.

Vražda Kuciaka a Kušnírové v roce 2018 vyústila v mohutné protivládní demonstrace a v politickou krizi. V zájmu jejího řešení rezignoval Fico na funkci premiéra. Strana Smer-SD pak zůstala u moci do řádného termínu parlamentních voleb v roce 2020, které skončily její porážkou a odchodem do opozice. Loni Směr-SD předčasné volby vyhrál a Fico se stal počtvrté premiérem.

Fica v souvislosti s výročím Kuciakovy vraždy kritizovali ve společném prohlášení šéfredaktoři téměř dvou desítek médií. „Za šest let od vraždy se nepoučil. Naopak. Ještě přitvrzuje. Nepohodlné novináře označuje za nepřátele státu. Odmítá odpovídat na jejich dotazy a upřednostňuje dezinformátory,“ napsali zástupci tisku a dalších médií. Fico si podle nich sice Kuciakovu vraždu neobjednal, ale je politicky zodpovědný za prostředí, ve kterém si někdo myslel, že mu vražda novináře projde.

Na nespokojenost Slováků s kroky současné vlády upozornila i reportérka CNN Prima NEWS Andrea Teissigová, která v zemi působí: „Od parlamentních voleb, které proběhli loni na podzim, je to tu turbulentní. Vláda dělá kroky, které se nelíbí opozici, expertům, ani části veřejnosti. Vidíme velké protesty, které začaly na začátku prosince kvůli novele trestního zákona, který je podle odborníků jakousi amnestii lidí blízkých straně Smer-SD – snižují se například tresty za korupci a promlčecí lhůty.“

„Mám pocit, že se ráno probouzíme do nějakého státu a večer usínáme v jiném, protože za ten den se tu toho stane opravdu hodně,“ dodala. A co to znamená pro novináře? „Musíme si dávat pozor na to, co si mezi s sebou říkáme, protože někteří novináři patřící pod dezinformační média na Slovensku několikrát zveřejnili naši nahrávku. Jsme napadáni ze strany politiků, že nejsme objektivní. A některým médiím se ani nesdělují informace,“ popsala Teissigová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: K „útoku“ na ministryni Šimkovičovou se hlásí Matovič. Ukázal video z incidentu

Tagy: