Sesuv ledovce se může opakovat, varuje expert. Vysvětlil, co mohlo tragédii způsobit

Krátce po poledni se v letní neděli na oblíbeném masivu nacházel nespočet horolezců.

Příčiny pádu ledovce v Itálii

Globální oteplování může být příčinou uvolnění velkého kusu ledu z italské hory Marmolada, při kterém zemřelo nejméně sedm lidí. Uvedl to geograf Vít Vilímek na CNN Prima NEWS. Podobné jevy se podle něj mohou v budoucnu opakovat.

V italských Dolomitech se v neděli z hory Marmolada uvolnil velký kus ledu. O život přitom přišlo nejméně sedm lidí a po dalších třinácti se pátrá. Geograf Vít Vilímek ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že příčinou pádu kusu ledovce mohlo být i globální oteplování. „Kvůli globálnímu oteplování tají ledovce a snižuje se jejich vnitřní homogenita. Dochází k tomu, že přestávají být přimrzlé ke skalnímu podkladu. Vzhledem k tomu, že se snižuje vnitřní soudržnost ledu a došlo k jednorázovému oteplování, mohl to být spoušťový faktor,“ uvedl Vilímek.

Podle něj je možné, že se podobné jevy budou opakovat. „Konkrétně na této lokalitě půlka ledovce ještě zůstala viset ve velice nestabilní poloze. Může odpadávat buď po menších kusech, anebo najednou,“ sdělil Vilímek. Varoval také před pády ledu i na jiných místech.

„Ve velehorách celosvětově kvůli globálnímu oteplování můžeme podobné události očekávat,“ varoval geograf. Zmínil také, že řada velehor je seismicky aktivních. „V roce 1970 se v Peru zřítily bloky ledu, tehdy bylo spoušťovým faktorem zemětřesení,“ připomněl Vilímek.

Při nedělním sesuvu ledovce na hoře Marmolada zemřel také muž z Česka. Další muž s českým občanstvím se pohřešuje, uvedlo ministerstvo zahraničí. Pátraní je podle záchranářů velmi komplikované a ztěžuje ho i nepříznivé počasí. Kvůli bouřce ho museli v pondělí na mnoho hodin přerušit. Šance na přežití lidí, které sesuv zasáhl, je podle odborníků minimální.

Tagy: