Zápalné lahve létají přes severoirské mírové zdi. Hořely policejní auta i autobus

Nepokoje v Severním Irsku trvají již více než týden. Létají při nich mimo jiné i Molotovovy koktejly.

Severní Irsko v posledních dnech zachvátily drsné nepokoje mezi unionisty a republikány, tedy mezi zastánci připojení severní části ostrova k Velké Británii a naopak mezi příznivci myšlenky sjednoceného Irska. V ulicích měst dochází ke střetům, při kterých vzduchem létají nejen cihly, ale dokonce i zápalné lahve. Útokům čelí i policisté, kteří se obě znesvářené frakce snaží udržet od sebe.

V Belfastu, Derry a dalších severoirských městech to v posledních dnech vypadá jako na válečné frontě. V ulicích se střetávají zastánci připojení Severního Irska k nezávislé Irské republice s unionisty, kteří naopak prosazují setrvání severní části irského ostrova ve Velké Británii.

Střety jsou velmi prudké. Vzduchem létají cihly i dělbuchy. Příslušníci tvrdých jader obou frakcí po sobě házejí také Molotovovy koktejly. Kvůli tomu v předešlých dnech skončilo v plamenech i několik policejních vozů.

Podobně tomu bylo při posledních středečních střetech v Belfastu, největším severoirském městě. Výtržníci zde na sebe útočili přes takzvané mírové zdi, které mají oddělovat části města tradičně obývané právě unionisty a irskými nacionalisty. Ve středu v noci tam mimo jiné zapálili i jeden z autobusů veřejné dopravy.

Země rozdělená podle náboženských linií

Při středečních potyčkách bylo zraněno sedm policistů. Během více než týden trvajících násilností celkem utrpělo zranění již přes 50 příslušníků bezpečnostních složek. Podle vedení severoirské policie se incidentů účastní rovněž členové některých místních polovojenských organizací.

Části Severního Irska jsou stále rozdělené podle náboženských linií, a to i 23 let po uzavření Velkopáteční mírové dohody, která ukončila desetiletí násilí mezi katolíky a protestanty v regionu. Mnoho katolických nacionalistů touží po sjednocení s Irskem, zatímco protestantští unionisté chtějí setrvat ve svazku s Anglií, Skotskem a Walesem.

Scény jako z historie, říká irský ministr zahraničí

„Jsou to scény, které jsme v Severním Irsku velmi dlouho neviděli, scény, které mnoho lidí považovalo za součást historie, a myslím, že je potřeba společného úsilí, abychom rozptýlili napětí,“ řekl irský ministr zahraničí Simon Coveney a vyzval severoirské politické lídry, aby společně pracovali na řešení, jak snížit napětí v ulicích.

Podobný názor hlásili i lídři Severního Irska. „Ničení, násilnosti a výhrůžky násilím jsou naprosto nepřijatelné a neospravedlnitelné, ať už jsou důvody znepokojení v komunitách jakékoliv,“ uvedli ve společném prohlášení vůdci Severního Irska. S těmi by měl jednat britský ministr pro Severní Irsko Brandon Lewis.

Britský premiér Boris Johnson prohlásil, že jej násilnosti „hluboce znepokojují“. Nepokoje odsoudili rovněž lídři hlavních severoirských stran i irský premiér Micheál Martin. Britský ministr pro Severní Irsko Lewis má podle BBC dorazit do Belfastu a setkat se s vedením místních politických stran.

Tagy: