Sexsomnie: Zahanbující porucha spánku, o které nikdo nechce mluvit. Párům může zničit vztah

Sprosté sexuální výrazy, masturbace i dožadování se pohlavního styku. Všechny tyto věci mohou lidé se sexsomnií provozovat ve spánku, po probuzení si však nic z toho nepamatují. Pro většinu osob, které se s touto poruchou spánku potýkají, se jedná o zahanbující stav, který může ukončit vztah s partnerem nebo přivodit zdravotní potíže. Řada z nich navíc o svém problému netuší. Co lidé při sexsomnii prožívají a jak ovlivňuje jejich život, přiblížili redakci CNN experti.

Osmatřicetiletý muž se uprostřed noci opakovaně pokouší donutit svou ženu k sexu, ale po probuzení si na své činy nepamatuje. Vdaná žena ve věku kolem 20 let ze sebe často strhává oblečení a masturbuje, ale když ji partner vzbudí, nic si nepamatuje. Jedenatřicetiletý muž už dvanáct let masturbuje ve spánku, přičemž si občas poraní třísla. Z rozpaků se kvůli tomuto svému nevědomému chování už osm let vyhýbá vztahům.

ČTĚTE TAKÉ: Potřebují lidé hibernovat jako zvířata? Experti odhalili výsledky studií zaměřených na spánek

To vše jsou klinicky zdokumentované případy „sexu ve spánku“ neboli sexsomnie, která je součástí skupiny spánkových poruch zvaných parasomnie. Kromě sexsomnie do ní patří ještě náměsíčnost, mluvení či jezení ve spánku a spánkové děsy. „Ačkoliv se může zdát, že lidé tyto věci provozují, když mají sen, mnoho parasomnií se objevuje, když mozek není ve stavu snění,“ uvedl pro CNN Carlos Schenck, profesor a vedoucí pracovník psychiatrie v Hennepin County Medical Center na Minnesotské univerzitě.

„Jedná se o poruchy vzrušení,“ doplnil Schenck, který parasomnie studuje již desítky let. „Nejčastěji se vyskytují během nejpomalejší a nejhlubší fáze spánku, která se nazývá delta spánek,“ pokračoval. Studovat sexsomnii je podle něj obtížné, protože pokud se lidé sami při některé z činností nezraní, o své sexuální aktivitě mnohdy nemají tušení. Nebo do chvíle, kdy jim o ní řekne partner v posteli.

Ve studii z roku 2010 se odborníci dotazovali tisíce náhodně vybraných dospělých v Norsku a zjistili, že zhruba sedm procent z nich se alespoň jednou v životě setkalo se sexsomnií, téměř tři procenta oslovených s touto diagnózou žije.

„Existují lidé, kteří se sexuální aktivitě ve spánku věnují se svým partnerem a ani jednomu z nich to nevadí,“ uvedla pro CNN Jennifer Mundtová, docentka spánkové medicíny, psychiatrie a behaviorálních věd na Feinbergově lékařské fakultě Severozápadní univerzity v Chicagu. „Rozhodně ale existují případy, kdy je to pro partnera i pro osobu, která sexsomnii má, znepokojující, jakmile si uvědomí, co udělala,“ zdůraznila.

Sexsomnie může zničit vztah

Podle manžela jedné takto postižené ženy začaly projevy sexsomnie poprvé v roce 2005. Asi dvakrát měsíčně žena sexuálně sténala a vedla „sprosté řeči“, když vyslovovala slova, která nikdy nepoužívala, pokud byla vzhůru. Vše vylíčil Schenckovi, který ženu léčil a následně její případ anonymně zveřejnil v roce 2021.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zvrat v sexuální kauze producenta Weinsteina. Soud nařídil nový proces, ukázal dřívější chyby

Někdy svého manžela v noci laskala a provozovali sex – až do chvíle, než se žena probrala a obvinila manžela, že ji k pohlavnímu styku nutí. Pacientka také masturbovala, přičemž vyvolávala jména jiných mužů, včetně svého spolupracovníka, což manžela vedlo k domněnce, že ho podvádí. „Partneři by však neměli předpokládat, že se lidé se sexsomnií nechávají ovlivňovat tajemstvími svého podvědomí,“ podotkl Schenck.

Jak vysvětlil, mozek je ve spánku zapojen zcela jinak než v bdělém stavu. „Když spíte, nejste při vědomí, takže nelze dospět k žádnému rozumnému závěru o takzvaném lhaní nebo pravdomluvnosti ve spánku,“ zdůraznil odborník.

Žena léta odmítala věřit manželovým popisům svého chování, nakonec však vyhledala odbornou pomoc. Pomyslnou tečkou byl moment v roce 2015, kdy ji její devítiletý syn slyšel ve spánku sténat.

„Co je pro tyto pacienty opravdu znepokojivé, je skutečnost, že mají naprostou amnézii. Je to partner v posteli nebo člen rodiny, který jim říká: ‚Udělal jsi tohle, proč?‘ Pacient však odpoví, že si nic nepamatuje. Skutečně jsou v rozpacích, plní studu, omlouvají se a jsou nešťastní,“ popsal Schenck emoce, s nimiž se musí lidé se sexsomnií potýkat.

Někdy byli lidé za své chování ve spánku dokonce zatčeni. „Sexuální chování, zejména u nezletilých, a také agresivní chování během spánku, může mít právní důsledky. Existuje celá oblast spánkové kriminalistiky, která se těmito problémy zabývá,“ podotkl Schenck.

Co poruchu spánku vyvolává?

Neexistuje žádný způsob, jak předpovědět, zda se u někoho parasomnie rozvine. „U některých lidí, kteří v dětství mluvili ze spaní nebo byli náměsíční, se sexsomnie nebo jiná parasomnie v dospělosti vyvine, ale u mnoha jiných ne,“ uvedl odborník. Ačkoliv lékaři neznají skutečnou příčinu, roli může hrát genetika.

ČTĚTE TAKÉ: Hormonální antikoncepce může způsobit nádory, varují vědci. Riziko se zvyšuje už po roce

„Pokud máte v rodině alespoň jednoho příbuzného s parasomnií prvního stupně, je větší pravděpodobnost, že se u vás porucha vyvine. Čím více příbuzných prvního nebo druhého stupně pak parasomnii má, tím je pravděpodobnější, že stav může přetrvávat do dospělosti nebo se opakovat,“ podotkl.

Spouštěčem může být také obstrukční spánková apnoe, které se zkráceně říká OSA. Jedná se o závažnou spánkovou poruchu, při níž se každou noc několikrát za hodinu zastaví dýchání na deset sekund až dvě minuty. Onemocnění se většinou vyskytuje u mužů, v poslední době se však stále častěji objevuje i u žen.

„Poté, co diagnostikujeme OSA a pacienta začneme léčit, tak nejen, že kontrolujeme spánkovou apnoe, ale také sekundární sexsomnii,“ doplnil Schenck. Existují také léky jako klonazepam, které se předepisují u lidí, kterým byla diagnostikována epilepsie, syndrom neklidných nohou nebo panické ataky – a některým pacientům mohou pomoci i se sexsomnií.

Jedenačtyřicetileté ženě, kterou Schenck léčil poté, co ji slyšel sténat její syn, léky nepomohly, ale změna nastala po jejím odchodu z vysoce stresujícího zaměstnání. Začala spát šest až sedm hodin, aniž by se její sexsomnie opakovala. „Je to zajímavé, protože mnoho lidí ve stresu se stává hyposexuálními, nemají zájem o pohlavní styk. U jiných je to zase naopak. Neexistuje žádné absolutní pravidlo,“ doplnil odborník.

Lidem může pomoci i pouhá osvěta

Léky, které některým lidem se sexsomnií pomáhají, se však mohou stát návykovými. „Nejen z toho důvodu se mnozí pacienti snaží vyzkoušet různé behaviorální přístupy,“ podotkla Mundtová, která v září 2023 publikovala přehled těchto léčebných postupů.

„Z literatury i z mých vlastních zkušeností vyplývá, že u některých lidí můžeme příznaky výrazně zmírnit, případně odstranit. U jiných může dojít jen k částečnému nebo k žádnému zlepšení – v takovém případě může být nutná medikace,“ uvedla.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Znovu ucítí doteky a rozeznají teploty. Vědci mají zařízení, které dává protézám cit

Podle Mundtové je na prvním místě osvěta. Řada lidí nerozumí fázím spánku a neví, jak se sexsomnie liší od nočních můr nebo živých snů.

Během první a druhé fáze spánku začíná tělo snižovat svůj rytmus. Pak přichází třetí fáze – hluboký spánek s pomalými vlnami, při kterém se tělo doslova obnovuje na buněčné úrovni. Ve spánku s rychlými pohyby očí, nazývaném REM, dochází ke snění: v této závěrečné fázi je tělo ochromené, takže lidé nemohou ve svých snech jednat a ublížit si.

Vzhledem k tomu, že každý spánkový cyklus trvá zhruba 90 minut, potřebuje podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí většina dospělých k dosažení regeneračního spánku sedm až osm hodin relativně nepřerušovaného spánku.

„Vzdělávání samo o sobě je léčebnou strategií. Často pomáhá snížit úzkost a stres. Pak se zaměříme na spánkovou hygienu, jako je omezení kofeinu nebo alkoholu, dodržování důslednějšího spánkového režimu, udržování chladu v ložnici a eliminace hluku,“ podotkla odbornice. Lidem mohou pomoci i relaxační techniky, a pokud ani ty nepřinesou kýžený výsledek, mohou přistoupit ke klinické hypnóze.

Jedná se o povzbuzování člověka, aby dobrovolně přešel do stavu snění nebo transu. „Je to, jako když jedete autobusem, díváte se z okna a ani nevidíte, co je před vámi, protože jste tak ztraceni v myšlenkách,“ líčila Mundtová.

Stav transu je z klinického hlediska užitečný, lidé jsou otevřenější novým myšlenkám, návrhům a představám, například vidí sami sebe, jak klidně a pokojně spí celou noc. „V některých ohledech se to podobá epizodě parasomnie,“ dodala Mundtová.

Tagy: