Šikana se přesunula na internet. Škola je často bezradná, říká ředitelka ZŠ

Jak často musí na školách řešit šikanu?

Šikana je závažný, avšak ne tak častý problém. Ve Zprávách PLUS na CNN Prima NEWS to uvedla ředitelka základní školy Novoborská v Praze Tereza Štaubrová. Přesto by podle ní vzdělávací ústavy uvítaly více psychologů, kteří by pomohli podobné situace řešit.

„V dnešní době je šikana velmi populární slovo. V pravém slova smyslu se objevuje spíš zřídka – většinou se jedná o pošťuchování,“ sdělila ředitelka školy Novoborská Tereza Štaubrová. Dojde-li na ni, řeší ji speciální poradenské pracoviště.

Šikana se podle Štaubrové posunula na jinou úroveň. „V posledních letech kyberšikana vymýtila tu fyzickou. Šikanu na sociálních sítích je ale složité řešit. Škola totiž bohužel často nemá možnost do takových věcí zasáhnout,“ dodala.

ZŠ Novoborská se prý snaží proti šikaně bojovat třeba i anonymními dotazníky. „Díky nim se dá zjistit, zda se někdo například bojí chodit do školy. Na základě výsledků se s tím pak pracuje,“ uvedla Štaubrová.

Přiznává také, že odhalení skutečné šikany je poměrně složité. „Pokud se objeví, pracujeme s celou třídou,“ konstatovala a přiznala, že by se jí líbil, kdyby byl prosazen návrh Pirátů a Starostů. Ti plánují zvýšit podporu školním poradenským pracovištím. Zaměřit se chtějí na systémové financování pozic, jako je speciální pedagog, školní psycholog a kariérní poradce.

„Chceme zafixovat tyto profese jako automatickou část všech škol. V Ostravě máme pilotní program kariérních poradců, kde na čtyřiceti školách tito lidé fungují. Toto je systémová změna a my uděláme maximum, aby se tak stalo,“ uvedla na setkání s novináři pirátská náměstkyně primátora pro školství a sport v Ostravě Andrea Hoffmannová.

Tagy:
děti škola školství Ostrava CNN Prima NEWS Česká pirátská strana ministerstvo školství prvňáci šikana Praha Tereza Štaubrová Andrea Hoffmannová