Šimáčková: Česká justice má skvělé ženy. Oslovme je, ať kandidují na soudkyně

K věci 11.1.2021

Česká ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková je vážnou adeptkou stát se soudkyní Evropského tribunálu ve Štrasburku. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS uvedla, že si myslí, že je na tuto pozici dobře připravena. Nejedná se však o její profesní sen. „Mám pocit, že mám kompletní zkušenost jak s rozhodováním o lidských právech, tak s jednotlivými osudy lidí, kteří mají problémy v soudním systému,“ uvedla.

Šimáčková má za sebou dlouholeté zkušenosti. Patnáct let působila jako advokátka, čtyři roky pracovala jako soudkyně u Nejvyššího správního soudu a nyní již téměř osm let působí u Ústavního soudu České republiky. Přesto svou kandidaturu na soudkyni Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku nepovažuje za profesní sen.

„Když uvažuji o svých profesních cílech a směřování, tak moc nepřemýšlím o pojmu sen, i když samozřejmě pro nějakého právníka může soud ve Štrasburku snem být. Já se rozhodla kandidovat zkrátka proto, že mám nyní pocit, že jsem na to poměrně dobře připravena,“ uvedla Šimáčková pro CNN Prima NEWS.

Přesto má pro ni jako právničku, která působila ještě v době před rokem 1989, pozice soudkyně ve Štrasburku velký význam. „Vnímám to jako zázrak, že se jednotlivec může obrátit na mezinárodní instituci a požadovat ochranu proti svému vlastnímu státu. Je to další zárukou ochrany, aby se jedinci nestala nespravedlnost,“ řekla.

Evropský soud nejčastěji řeší práva opatrovnictví, otců, či například kauzy nájemných vrahů. Ročně přijímá kolem čtyřiceti tisíc stížností v rámci celé Evropy. „Pokud jde o pochybení státu v případu, tak se jedná o jednotky případů. Za rok to budu dva až čtyři případy. Ve své podstatě však jde jen o procesní chyby a nic vážného se nestane,“ vysvětlila soudkyně.

U Evropského soudu je více žen než v Česku

Na post soudce u Evropského soudu kromě Šimáčkové kandidují další dva soudci, muži. Pokud by v řízení zvítězila, tak se neobává, že by z českého veřejného prostoru zmizela. „Když se podíváme na současného předsedu, tak akcentuje důraz na to, že pro zvyšování legitimity soudu je potřeba ukazovat jeho rozhodnutí a vysvětlovat je. Stále bych mohla ovlivňovat český prostor,“ míní Šimáčková.

Soudkyně se netají ani tím, že je feministkou. Zastoupení žen ve vysokých pozicích v oblasti práva je však stále menšinové. U Evropského soudu se ale jejich počet navyšuje. „Evropský soud má přímo nastavené podmínky pro ustanovení soudců a vyžaduje, aby byla v kandidátkách zastoupena obě pohlaví. Stále je tam více mužů než žen, ale bilance je tam daleko lepší než v České republice,“ vysvětluje.

Důvodem může být nejen společenský apel, ale i to, že Evrospký soud doporučuje, aby byly ženy podporovány. „V českém prostředí mám pocit, že jsou kvóty, které většina společnosti odmítá, a nebo nic nedělá. Podle mě jsou však nejdůležitější měkké metody, tedy ukazovat dobré příklady,“ uvedla soudkyně.

Současně je pro ni důležité, aby se poukázalo na jednotlivé ženy, které jsou šikovné. Oslovit je, aby prezentovaly svou kandidaturu. „Ženská zkušenost by rozhodně v mnohých případech neměla být opomenuta,“ dodala Šimková.

Podporujme ženskou sílu

Šimáčková je toho názoru, že česká právnická praxe nabízí velké množství talentovaných a pracovitých žen. „Kolem 60 procent žen působí u soudu, u těch nejvyšších je to však pouze kolem 22 procent. Je to tím, že si ženy samy volí své cesty. Je potřeba je podporovat,“ myslí si.

Problémem podle ní také je, že do vysokých pozic jsou soudci někým oslovováni. „Například do Nejvyššího soudu obsazuje soudce prezident republiky,“ připomíná Šimková. Naopak výběrové řízení do Evropského soudu je otevřené, a tak může každý přihlásit svou kandidaturu.

Soudkyně je přesvědčena, že by se ženy měly více podporovat a užívat si ženské síly. „Nezastírám, že se ženy nestaví kriticky k jiným ženám, které volí jiné životní strategie. Je však potřeba, abychom se neškorpily a pomohly si,“ míní Šimková a dodává, že se sama snaží podporovat ženy, aby zastávaly vyšší pozice.

Rozhovor Lucie Hrdličkové s Kateřinou Šimáčkovou si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: