Sjezd demokratů provázejí protesty. Harrisovou podpoří bývalí prezidenti i její manžel

Sraz Demokratické strany v Chicagu (19. 8. 2024).

Sjezd demokratů v Chicagu

V americkém Chicagu startuje v pondělí dlouho očekávaný sjezd Demokratické strany, na kterém oficiálně představí svého prezidentského kandidáta proti Donaldu Trumpovi. Je téměř nemožné, že by demokraté zvolili někoho jiného než současnou viceprezidentku Kamalu Harrisovou. Na akci vyjádří podporu političce kromě jejího muže Douglase Emhoffa i mnoho předních tváří strany, mezi nimi třeba exprezidenti Barack Obama či Bill Clinton. V ulicích metropole se však objevili i protestující, kteří požadují zastavení izraelsko-palestinského konfliktu a změnu postoje demokratů.

Je to teprve měsíc, co američtí demokraté předvedli dosud nevídané politické salto. Dne 21. července odstoupil z klání o kandidaturu do Bílého domu prezident Joe Biden. Strana následně nebývalou rychlostí pasovala na jeho nástupkyni Kamalu Harrisovou.

K TÉMATU: Průlom v Gaze? Izrael podle Blinkena souhlasí s nejnovějším americkým návrhem o příměří

Karty pro tento sjezd jsou prakticky předem rozdané. Současná viceprezidentka podle posledních předvolebních průzkumů vede nad kandidátem republikánů Donaldem Trumpem. Nyní záleží na tom, jak se jí podaří představit svou politickou vizi a oslovit dosud nerozhodnuté voliče. To může být totiž v listopadových volbách rozhodující.

Z hlavního pódia na stadionu United Center podpoří političku v průběhu týdne například dosluhující šéf Bílého domu Joe Biden, exprezidenti Barack Obama a Bill Clinton nebo jeho žena Hillary Clintonová, která se s Trumpem utkala ve volebním klání na podzim 2016.

Zatímco stranické špičky projevují mimořádnou jednotu, v ulicích Chicaga to na velkou pospolitost nevypadá. Už v předvečer sjezdu tu vypukly první protesty. „Protestuji proti genocidě v Gaze,“ sdělila reportérovi CNN Prima NEWS jedna z účastnic shromáždění. Demonstranti také požadují volnější politiku v otázce potratů, větší svobodu pro LGBT+ komunitu nebo právě zastavení konfliktu v Gaze.

Protestních akcí by mělo v průběhu týdne přibývat. Harrisová tak bude čelit tlaku demonstrantů z radikálnějšího křídla strany. A z tábora politických oponentů bude na sebemenší chybu číhat Trump.

Kritika umetené cesty pro Harrisovou

Reportér CNN Prima NEWS Jakub Říha přímo z místa konání sjezdu připomněl, že výběr Harrisové byl mnohými příznivci strany ostře kritizován. „Některým se nelíbí, že Biden předal svou nominaci Harrisové, jež měla cestu volnou. Demokraté se budou snažit vylíčit viceprezidentku v nejlepším světle,“ sdělil Říha.

Doplnil, že na akci vystoupí i manžel Harrisové – právník Douglas Emhoff. „Tento týden se určitě bude hovořit o potratové politice, která velmi rezonuje i ve středové části společnosti,“ poznamenal reportér CNN Prima NEWS a dodal, že Harrisová má mimo jiné v plánu navštívit v úterý město Milwaukee ve státě Wisconsin.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Atentát Trumpa poznamenal. Exprezident ztrácí razanci, jeho okolí mluví o psychických potížích

Tagy: