Skotsko chce zatočit s nenávistnými projevy. Zákon je příliš drakonický, zní kritika

Skotská vláda premiéra Humzy Yousafa přišla se zákonem, který cílí na potlačování nenávistných projevů například vůči LGBT komunitě, etnickým skupinám apod. Panují však obavy, že zákon je až příliš drakonický a může postihovat i na základě nepochopení. O zákonu i kritice informují britská média.

Myšlenka zákona z dílny kabinetu skotského premiéra je jednoduchá – kriminalizovat projevy nesnášenlivosti vůči minoritním skupinám. Jde například o gaye, lesby a transgender osoby, lidi jiné než bílé barvy pleti, ale má se týkat také diskriminace osob kvůli věku či omezenému pohybu.

ČTĚTE TAKÉ: Bájná příšera, silné proudy a temná voda. Co víme o tajemném Loch Ness, které nikdy nezamrzá?

Ke kampani vzniklo i několik spotů. „Klacky a kameny mohou zlomit mé kosti, ale kvůli slovům se cítím nenáviděn jen kvůli tomu, co jsem. Bojím se kvůli nim opustit svůj dům. Činí z našich životů peklo na Zemi. Způsobují zranění, která se nikdy nezahojí,“ říká postupně skupinka lidí v jednom z klipů. Jde postupně o vozíčkáře, gaye, transgender osobu a černošku.

Zákon má kritiky a to paradoxně z řad různých podpůrných uskupení některých ze zmíněných skupin lidí. Obávají se, že zákon může být zneužíván k „vyřizování účtů“.

„Většina z toho (textu) je velmi vágní, jako například to, že vyvolávání nenávisti se zdá být podloženo pouze vnímáním jedné osoby, že je vůči ní někdo nesnášenlivý. Tento člověk pak může podat podnět a policie hlásí, že prý všechno vyšetří,“ varovala Susan Smithová, ředitelka ženského uskupení For Women Scotland. Pro britskou televizi Sky News řekla, že celý zákon je „bordel“.

Smithová se obává toho, že se norma bude vztahovat i na online prostředí, tedy především na sociální sítě, a policie bude zahlcena plejádou obvinění. Stejně tak toho, že zákon bude zneužíván. „Víme o lidech, kteří mají seznam dalších osob, které mají být jejich terčem. Využijí zákona jako příležitosti, jak si mezi sebou srovnat skóre a navíc získají politické body navíc,“ komentovala Smithová pro Sky News.

PODÍVEJTE SE: Muž z Plzeňska vraždil emigranty, dívku zneužíval na mučícím stroji. Jeho hlavu naložili do lihu

Graham Lineham, tvůrce komediálního sitcomu Otec Ted, má za to, že s takovou legislativou se „nedá pracovat“, jak jej cituje portál Daily Mail. Proti se staví také spisovatelka J. K. Rowlingová a miliardář Elon Musk. Ten k informaci, že skotští policisté se už zaučují, jak rozpoznávat na sociální síti nenávistné příspěvky, napsal, že jde o „důkaz, proč je nutné zachovat svobodu projevu“.

S kritikou vystoupili také opoziční Skotští konzervativci. Ti argumentují vzkazem od skotských policistů, kteří varovali, že platnost zákona povede k tomu, že „někteří lidé budou zneužívat zákona a s ním spjatého policejního vyšetřování“.

Paradoxem je, že obsahem zákona je i zrušení jednoho trestného činu, a to konkrétně náboženského rouhání. Skotská sněmovna uvádí, že případ kacířství nebyl ve Skotsku řešen už více než 175 let.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Sociální sítě politiků

Tagy: