Vytvořme registr pedofilů, žádá právnička. Ministerstvo je proti, hledá jinou cestu

Vznikne v Česku registr pedofilů? Podle některých by o predátorech lidé měli vědět.

O pedofilech by se mělo vědět

Pokud někdo spáchal trestný čin na dítěti, včetně sexuálního, měl by být doživotně veden ve speciálním registru. Navrhuje to právnička Klára Long Slámová. Podle ní by si tak rodiče i úřady mohli ověřit trestní minulost u lidí, kteří chtějí pracovat a stýkat se s dětmi.

Případ sexuálního zneužívání z Libereckého kraje znovu otevřel otázku ohledně registru pachatelů těchto trestných činů. Výpis z trestního rejstříku i odsouzených pachatelů totiž nemusí být vždy správným vodítkem. „Po určité době tyto osoby mají čistý trestní rejstřík. A nikdo se o jejich minulosti, která může být potencionálně nebezpečná, nedozví. Já bych si to představovala tak, že by existovala zvláštní evidence, která by byla součástí rejstříků trestů,“ uvedla Long Slámová.

S návrhem ale nesouhlasí ministerstvo školství. Podle ministra Petra Gazdíka (STAN) chce společně s rezortem spravedlnosti najít k ochraně dětí jinou cestu. „Tam, kde je to problém, jsou neziskové organizace. Zejména ty, které pracují s mládeží. Bavil jsem se s ministrem spravedlnosti, pod kterého rejstřík spadá. Obecně nejsme pro další administraci, chceme hledat řešení s organizacemi,“ podotkl Gazdík.

Opoziční hnutí ANO chce také najít řešení v rámci současných zákonů. Debatě o návrhu se ale nebrání. „Těch cest je víc, proto říkám, že bychom se o tom měli bavit. Nevím o nikom, kdo by byl zásadně proti. Asi to stojí za to z nějakých preventivních důvodů,“ uvedl Radek Vondráček.

„Já bych to určitě uvítala. Hlavně z důvodu, že bych měla jistotu, kam své dítě dávám. Že se nemusím bát, že člověk, který vede kroužek nebo s mým dítětem pojede na tábory, je několikrát trestaný násilník,“ doplnila Veronika Hlavatá z neziskového projektu Nemlčíme. Právnička Long Slámová navrhuje, aby záznam v takovém registru byl doživotní. Jestli u nás vůbec taková možnost bude platit, rozhodne nakonec Poslanecká sněmovna.

Tagy: