Sledujte Co na to premiér: Fiala nastíní další postup vlády v pomoci českým občanům

Premiér Petr Fiala (ODS)

Co na to premiér (3)

Ve středu 2. listopadu se diváci opět mohou těšit na speciální pořad „Co na to premiér“ s předsedou vlády Petrem Fialou (ODS). Moderátoři s českým premiérem proberou aktuální politickou situaci i problémy, které občany tíží. Neopomenou ani předvolební prezidentské kampaně jednotlivých kandidátů. Půlhodinový speciál sledujte živě ve vysílání CNN Prima NEWS nebo v tomto článku, a to od 21 hodin.

Čechy stále trápí vysoké ceny energií, inflace i zdražování potravin. Někteří jsou z nynější situaci natolik zoufalí, že se účastní protivládních demonstrací. Reflektuje koalice momentální atmosféru ve společnosti? A je momentální pomoc dostatečná? Nejen na tyto otázky odpoví premiér Fiala v pořadu Co na to premiér od 21 hodin. Pravidelné rozhovory s premiérem se mohou diváci těšit každou první středu v měsíci.

Růst cen například ovlivnil kvalitu stravování více než poloviny Čechů. Vyplývá to z průzkumu stravovacích návyků stravenkové společnosti Edenred mezi 5 700 lidmi. Pětina oslovených uvedla, že se stravuje hůře než před rokem a 6,5 procenta, že se stravuje výrazně hůře. Přes 33 procent dotázaných jí kvůli inflaci méně kvalitně, ale jen mírně. V září podle dat společnosti poprvé od začátku epidemie koronaviru klesla v meziměsíčním srovnání průměrná útrata za oběd v restauracích o 40 haléřů na 167,4 koruny. Meziroční inflace činila v září 18 procent.

Češi řeší také vysoké ceny energií. Zastropované ceny energií budou platit i pro státní nebo městské podniky bez obchodní povahy. Typicky půjde například o technické služby či městské dopravní podniky. Podmínkou je, aby je vlastnil stát nebo územní samosprávné celky. Cenový strop se také rozšíří na některé sportovní organizace.

Zastropované ceny energií budou mít i kulturní instituce včetně těch, které nezřizuje stát, kraje nebo obce, řekl ministr kultury Martin Baxa (ODS). Divadla, muzea, galerie a jiné kulturní instituce, provozovatelé filmových, hudebních či divadelních festivalů či hudební tělesa tak budou mít z hlediska zastropování cen elektřiny a plynu stejné podmínky jako kulturní příspěvkové organizace. „Jedná se o nižší desítky poskytovatelů kulturních služeb,“ řekl Baxa.

Zrušen byl také limit pro cenový strop u malých a středních firem u dodávek plynu. Už dříve schválila maximální ceny elektřiny a plynu pro domácnosti, malé a střední firmy a veřejné instituce.

Celý rozhovor s premiérem si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: