Sledujte ZÁZNAM K věci s Rakušanem: Jak pokračují povolební vyjednávání nejen s Piráty?

Vít Rakušan

K věci 22.10.2021

Jsem připraven hlasovat pro dočasné odebrání pravomocí prezidenta, v dané situaci není jiné řešení. To říká předseda hnutí Starostové a nezávislí Vít Rakušan. Kdy by se tak mělo stát? Jak pokračují povolební vyjednávání a neobává se roztříštění koalice, na kterou před volbami vsadil? A jak zkrotit další koronavirovou vlnu, která se na Česko žene? Sledujte pořad K věci na CNN Prima NEWS od 12:30.

Pozornost médií i veřejnosti se v poslední době točí kolem zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana, který více než týden leží na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Ústřední Vojenské nemocnice (ÚVN) v Praze. Naposledy politické vody rozvířilo video Miloše Zemana v nemocnici.

Hradní kancléř Vratislav Mynář se tímto důkazem na čtvrtečním brífinku ohradil vůči nejrůznějším spekulacím. Mnozí však nadále pochybují, zda je Zeman zdravotně způsobilý dělat jakákoli rozhodnutí. Na záběrech je vidět, jak hlava státu Vondráčkovi podepisuje dokument o svolání Sněmovny.

Mynář se během brífinku důrazně vymezil především proti nařčením, že by Kancelář prezidenta republiky neinformovala dostatečně o zdravotním stavu Zemana, nebo dokonce zfalšovala jeho podpis. Co si o práci prezidentské kanceláře myslí Rakušan? A zahnalo podle něj video pochybnosti o Zemanově zdraví?

Dalším tématem pořadu K věci bude nově vznikající vláda. Dvě koalice stále nemají definitivně jasno v rozložení ministerstev. Personální obsazení některých resortů se i přesto už rýsuje. Podle informací CNN Prima NEWS mají předběžná jména ODS a hnutí STAN. Naopak Piráti i TOP 09 dali ruce pryč od ministerstva práce a sociálních věcí.

Jedním z největších překvapení ve vyjednávání o nové vládě je podle zdrojů CNN Prima NEWS právě nezájem o ministerstvo práce a sociálních věcí. Původně to vypadalo, že si na něj brousí zuby šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Ta se ale nakonec bude ucházet o post předsedkyně dolní komory.

Jak pokračují jednání o nové vládě? A jak jde STAN spolupráce s Piráty? Šéf Pirátů Ivan Bartoš totiž v rozhovoru pro CNN Prima NEWS uvedl, že by měli mít stejný počet ministrů jako hnutí STAN. Řekl také, že Piráti nezrazují své ideály, když se chystají na vládu s ODS, jejíž politiku v minulosti kritizovali. Podle Bartoše je ODS pod vedením Petra Fialy jiná a 90. léta už nehrozí.

Tagy: