Sledujte ZÁZNAM K VĚCI: Co je podle parazitologa Flegra potřeba k zastavení pandemie?

Jaroslav Flegr v pondělním pořadu Interview na CNN prima NEWS

K věci 13.1.2021

Za podstatné k zastavení koronavirové pandemie považuje zastavení nárůstu počtu nově nakažených na 500 denně. Evoluční biolog a parazitolog Jaroslav Flegr uvedl, že leden nebude, co týče průběhu epidemie, vůbec hezký. Co přesně nás podle něj čeká? A odolají kapacity tuzemských nemocnic náporu infikovaných pacientů?

Jaroslav Flegr je známý tím, že scénáře vývoje pandemie rozhodně nelakuje na růžovo. Jeho nepříliš optimistické predikce se už v průběhu posledního roku vyplnily. V pondělním pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS uvedl: „Musíme srazit epidemii tak, aby bylo 500 lidí denně – a všechny vytrasovat. Leden nebude hezký.“

Jaká ale vede cesta k návratu do normálního života? „Není jiná šance než zkusit nejdrastičtějšími metodami tu vlnu zastavit. Bude to práce na leden. Výhledově co nejrychleji proočkovat maximum,“ prohlásil Flegr. Jenže k tomu prý Česko zatím nesměřuje.

„Jediná šance jsou kraje, tam jim záleží na lidech. Myslím si, že Evropská unie jim pomůže a vakcíny přijdou,“ tvrdí biolog. Sám se očkovat půjde hned, jak to bude možné. A protože jsou Češi podle něj závistivý národ, nakonec si vakcínu nechají do těla aplikovat skoro všichni obyvatelé.

Tagy: