Poslanci se hádali o Turówu. Mohli jste důl vyřešit už dávno, vmetl Fiala Babišovi

Opoziční hnutí ANO na úterý svolalo mimořádnou schůzi ve Sněmovně, kde poslanci řešili dohodu mezi Českem a Polskem o hnědouhelném dolu Turów. Schůze měla na programu bod „selhání české vlády a fatální důsledky dohody“. Poslanci si ale program neschválili a schůze po 13. hodině skončila bez závěru.

Smlouvu mezi Českem a Polskem o řešení dopadů těžby v hnědouhelném dole, kterou nedávno podepsali premiéři obou zemí Petr Fiala (ODS) a Mateusz Morawiecki (Právo a spravedlnost), kritizovala opoziční hnutí ANO i SPD.

„Nová vláda zásadně ustoupila z našich pozic. Skočila na lep Polsku s tím, že ona slavná stěna, která má bránit odtoku vody z Česka, je postavena kvůli nám. No právě že není. Postavila ji polská strana proto, aby jim naše voda netekla do dolu. A další bod, od ledna taky víme, že ona stěna sice měla bránit odtoku vody, ale nebrání,“ prohlásil na plénu expremiér Babiš (ANO).

„Dohoda o Turówu není výhodná pro Českou republiku, měli jsme možnost ji vyjednat podstatně lépe. Chtěli po nás, abychom vyměnili českou vodu za polské uhlí,“ kritizoval v úterý na tiskové konferenci ve Sněmovně bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Premiér Fiala ale kritiku odmítá. Podle něj je důležité, že jeho vláda dohodu podepsala. Předchozí kabinet podle Fialy nedokázal ohledně Turówa jednat v zájmu obyvatel a smlouvu dohodnout.

„To téma jsme mohli mít dávno uzavřeno. Nemuseli jsme se mu tady věnovat. Je to téma, které jsme zdědili a které jsme museli řešit, a je to téma, které rozděluje příhraničí, narušuje dobré vztahy s Polskem. Ale je to téma, které mohla vláda Andreje Babiše dávno vyřešit a měla k tomu i podporu opozice. To, že to neudělala, je jenom jeden z dalších důkazů těch restů a neschopnosti, kterých jsme byli svědky a které za touto vládou zůstaly,“ bránil se Fiala.

Podobně mluvila i ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL). „Je to výborná dohoda, chrání naše životní prostředí a je řešením situace. Konečně se začínáme věnovat ochraně životního prostředí a ne, že o tom jen mluvíme,“ prohlásila na úterní tiskové konferenci.

Polsko zaplatí Česku miliardu

Lidé v Libereckém kraji si kvůli dolu Turów stěžují na úbytek spodní vody, na hluk a znečištění prachem. Polsko však tvrdí, že provoz elektrárny je nezbytný kvůli energetické bezpečnosti země.

Polsko se zavázalo, že Česku pošle 45 milionů eur (zhruba 1,094 miliardy korun) a nesmí rozšířit těžbu v Turówě k českým hranicím. Těžební jáma navíc nesmí být prohloubena více než 30 metrů pod úroveň moře. Může být prohloubena jen v případě, že se dokončí podzemní bariéra, která má bránit odtoku podzemních vod z českého pohraničí.

Stejně tak má být postaven i zemní val, Polsko bude monitorovat znečištění vzduchu a míru hluku. Od dohody lze odstoupit po pěti letech. Právě tuto lhůtu opozice kritizuje.

Úterní schůze trvala od 10 hodin dopoledne, skončila po 13. hodině tím, že poslanci neschválili její program. Kromě Turówu řešili i aktuální situaci na Ukrajině. V úvodu schůze vystoupil premiér Fiala a varoval před tím, že Evropa je jen krok od války.

Tagy: