Slováci roztočili pípy a na jejich zahrádkách začalo pivo zase téct proudem

V pivnici Satelit v západoslovenské Čadci teče pivo proudem, od pondělí si totiž Slováci mohou chmelový mok vychutnávat i v zahradních restauracích. „Loni v prosinci nás s otevřením hospod předběhli Češi, teď jsme zase rychlejší my Slováci,“ směje se majitel pivnice Laco Végh. Když slečna výčepní před štamgasty pokládá půllitry, vlastně je to něco jako „oživená minulost“, pět měsíců se totiž nesmělo do vnitřních ani vnějších prostor hospod. Otázkou zůstává, jak otevřené zahrádky pivnic, kaváren a cukráren zahýbají se statistikou nakažených a zemřelých.

Majitel hospody Satelit v centru Čadce s tak rychlým rozhodnutím slovenské vlády ani nepočítal. „Překvapilo mě to. Čekal jsem, že otevřeme nejdříve v polovině května,“ přiznává Laco Végh. Tlačili snad slovenští živnostníci v pohostinství na politiky důrazněji než živnostníci z Česka? „Kdepak, nebyl tady žádný velký tlak, všichni už jsme byli spíš rezignovaní. Vláda se ale najednou rozhodla zahrádky otevřít, tak snad je nebude za týden zas zavírat,“ obává se.

Škatule, škatule, hejbejte se

Zboží nakupuje opatrně. „Ta poslední uzávěra hospod mě stála 500 eur, zkazily se bečky i lahváče,“ počítá Végh. V českých korunách by to bylo asi 13 tisíc. Zatím nakoupil nové produkty asi za tisíc eur. Na Slovensku nechala vláda zavřít restaurace loni od 10. prosince. „V té době jste ale u vás v Čechách hospody znova otvírali. A dalších osm dní, než jste je zase zavřeli, jsme k vám tady odsud z pohraničí jezdili pařit. Neznám nikoho, kdo by k vám před Vánocemi nezamířil s partou na pivo,“ vypráví Végh. Bylo to prý jak v té dětské hře Škatule, hejbejte se. Z Čadce na státní hranici je to osm kilometrů.

Aktuálně se Češi pořád tísní u výdejních okének, zato Slováky obsluhují ladné číšnice. Úřad hlavního hygienika totiž stanovil, že jídlo a pití musí hostům donášet personál, aby hosté zbytečně nekorzovali areálem. Trojice chlapů v pivnici Satelit, s níž se dáváme do řeči, netají radost z prvních letošních pivních doušků. „Od začátku prosince bylo zavřeno, tohle je první čepované po pěti měsících,“ říká jeden z hostů a zvedá sklenici se zbožnou úctou.

Vítězná pivní fanfára

„Tak na vás, Čechy!“ Připíjejí bratrům, s nimiž kdysi sdíleli stejný stát. A v tónu řeči je cítit vítězná fanfára, tohle je prostě výhra! Slováci už zasedli do zahrádek, zatímco pivní národ Jaroslava Haška a Bohumila Hrabala pije kelímkové, na které musí vystát ponižující fronty u okének. „Každá země si rozvolňuje podle sebe, ale všichni to dělají zmateně, je to strašný chaos. Vy budete otvírat kadeřnictví, my jsme vsadili na zahrádky,“ přemítá další štamgast z pivnice Satelit. A jiný z hostů obrátí řeč k úplně jinému tématu: „Víte co, raději nám prozraďte, jak to bylo v těch Vrběticích. Že v tom měli prsty ti Američané?“

Hromadné akce jsou na Slovensku povoleny maximálně pro šest lidí, v zahradní restauraci se ale může usadit mnohem více hostů. Česká i slovenská protiepidemická opatření zkrátka často působí, že je sepsal autor absurdních dramat. Před kavárnou Fontána v centru Čadce jsou třeba obsazeny všechny stolky, jeden vedle druhého. Hosté si užívají kávu ve skle a porcelánu, děti zmrzlinu.

Káva na zahrádce, to je svoboda

„Konečně se cítím trochu svobodněji i doma,“ svěřuje se ve Fontáně paní Vlasta s vnučkou Laurou. Pracuje v rakouské Vídni, kde ani v čase nouzových opatření nikdy nepociťovala nepříjemný tlak ze strany úřadů či policistů v ulicích. „Když tam zapomenete dodržovat nějaké opatření, všichni vás na to slušně upozorní,“ porovnává. A připomíná aféry ze Slovenska i Čech, kdy strážníci občany bez roušek klidně násilně zpacifikovali. Infekce COVID-19 se ženě zatím vyhnula, a to jezdí do Vídně každý týden vlakem. Na lehkou váhu přitom nákazu nebere. „Měli jsme v rodině i několik úmrtí,“ říká. „Když ale budu opatrná a budu se chránit, proč bych si nemohla dát kávu na zahrádce?“

Spolumajitelka hospody PUB 79 sledovala i porovnávala, jak s pandemií bojují Češi a jak Slováci. „Máte více obětí, a to i na počet obyvatel,“ poměřuje 28letá Erika Mikovčáková. Slovenská republika v úterý 27. dubna hlásila 11 572 zesnulých, Česká republika 29 075, Slovensko má ovšem jen polovinu obyvatel Česka. „V blízké rodině jsem přišla o tři příbuzné ve vyšším věku, to je to nejhorší, co se stalo,“ dodá posmutněle.

S manželem ale málem zavřeli i restauraci. „Kdyby nám pronajímatel budovy úplně neodpustil nájem, tak to asi nepřežijeme,“ myslí si. Vyplacené kompenzace pro živnostníky by je asi nezachránily. Podnikatel je na tom hůře (stejně jako v Česku) než jeho zaměstnanci, kterým stát platí ušlou mzdu.

Obezřetnost byla odměněna

V diskusi s hosty kavárny Riverside zazní další důvody, proč Slováci mohli zahrádky otevřít dříve, zatímco čeští kafaři a pivaři od vlády zatím ani nedostali termín. Přítelkyně 26letá Denisa Sobolová a 25letá Miroslava Jarabková vysvětlují, že se před každým společným setkáním nechávají otestovat. „Antigenní testy se dělají zdarma hned na několika místech v Čadci. Bez objednání, můžete kdykoliv vejít a otestovat se,“ říká Denisa. A sami jsme se přesvědčili, že to v městečku jde bez front.

Slovenská obezřetnost je teď odměněna. Kamarádky si mohou vychutnat oběd z talířů a nechat se obskakovat personálem. Skoro půl roku nic takového nezažily. Další návštěvníci kavárny vyprávějí, že od konce týdne se k očkování mohou hlásit i teenageři nad šestnáct let. Slováci v pondělí oznámili 488 nakažených (z 5 milionů obyvatel), Češi 2560 (z 10 milionů). Důvodů, proč Češi ještě nesmí do zahradních podniků, tedy není málo.

Železná opona covidová

Češi jsou prý vítáni, slyšíme ale od slovenských kavárníků i hospodských. Majitel bistra Gaston dokonce na naši počest pustí písničku Jaromíra Nohavici. „Zatím mám dojem, že se lidé na zahrádky trochu bojí,“ přemítá zdejší živnostník Ján Stráňava. Při cestě z Ostravy přes Jablunkovský průsmyk je první na ráně právě pětadvacetitisícové okresní město Čadca.

Zajet na Slovensko na oběd anebo na pivo, to ovšem vůbec není jednoduché. Slováci sice mohou popíjet na zahrádkách, nouzový stav byl ale zároveň prodloužen až do 28. května. A zákaz vycházení platí od deváté večer, takže zavírací hodina přichází krátce po západu slunce. Hlavně však Čechy a Slováky stále pořád rozděluje koronavirová železná opona.

„Pro osoby přijíždějící na Slovensko z České republiky je povinná registrace prostřednictvím formuláře, negativní test a domácí karanténa,“ aktuálně uvádí velvyslanectví České republiky v Bratislavě. Výjimky mají pouze vybrané skupiny, platí například pro tranzit, pendlery, umělce a novináře. Na Slovensku je tedy částečně omezen i volný pohyb. „Tak si na Čechy připíjím aspoň na dálku,“ zvedá půllitr piva spolumajitelka pivnice PUB 79 Erika Mikovčáková.

Tagy: