České stíhačky můžou Slovensko chránit až dva roky. Bráníme tím i sami sebe, říká Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS)

Tiskový brífink premiéra Petra Fialy před odletem do švýcarského Lugana

Slovenský vzdušný prostor by české stíhačky mohly chránit až dva roky. Na tiskovém brífinku před odletem do Švýcarska to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Obrana našich východních sousedů a bývalých federálních partnerů by měla trvat do doby, než si Slováci pořídí nové stroje. Fiala nyní míří na mezinárodní konferenci, která se zabývá obnovou Ukrajiny po válce.

„Je to ochrana vzdušného prostoru Slovenska, o kterou jsme byli požádáni slovenskou stranou,“ zmínil Fiala před odletem do švýcarského Lugana. Tuto informaci sdělil už o víkendu, kdy se v Karlových Varech na mezinárodním filmovém festivalu potkal se svým slovenským protějškem Eduardem Hegerem.

„Mělo by to začít zhruba od 1. září s tím, že tuto pomoc budeme poskytovat tak dlouho, dokud ji Slovensko bude potřebovat,“ pokračoval premiér. Předpokládá, že by pomoc mohla trvat jeden až dva roky. Konkrétně do doby, než si Slováci pořídí vlastní stroje na obranu svého vzdušného prostoru.

Fiala na brífinku zdůraznil, že ochrana Slováků je klíčová i pro Česko. „Když chráníme slovenský vzdušný prostor, chráníme i sami sebe,“ doplnil předseda vlády. Česko je společně se Slovenskem členy Evropské unie i Severoatlantické aliance (NATO), přičemž útok na jednoho člena NATO znamená de facto útok na všechny příslušníky aliance.

Podle Fialy má Česká republika kapacitu na to, aby pomoc Slovákům byla účinná. „Končí naše mise v Pobaltí, budeme mít k dispozici dost letadel a techniky, abychom tuto úlohu mohli splnit,“ poznamenal český premiér.

Fiala se setká s ukrajinským premiérem

Český předseda vlády promluvil také o mezinárodní konferenci ve Švýcarsku, kam se právě chystá. Ta se má zabývat obnovou ekonomiky Ukrajiny. Fiala prozradil, že by měl při zahájení vystoupit s úvodním projevem společně s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. „Je to výraz toho, že Česká republika je předsednickou zemí v Evropské unii,“ vysvětlil Fiala.

Fiala dále uvedl, že Česko bude i nadále Ukrajině pomáhat mimo jiné s opravami poškozeného vojenského vybavení, humanitární pomocí, ale také s péčí o uprchlíky, kteří z válkou zmítané země utekli. Do výzvy by se podle něj ovšem měly zapojit i české firmy a celá řada dalších subjektů z celého světa. „Pokud jde o poválečnou obnovu Ukrajiny, není to úkol pro jednu zemi nebo jen pro Evropskou unii. Na tom se skutečně budou muset podílet všichni klíčoví hráči z celého světa,“ poznamenal premiér.

V Luganu by se český předseda vlády měl setkat s ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem, s nímž bude hovořit o poválečné rekonstrukci země.

Tagy: