Sněmovnu dusí zákopové války, míní komentátoři. Vyzdvihli dřívější řešení problémů u piva

Komentátoři Martin Schmarcz (vlevo) a Thomas Kulidakis (vpravo)

Politická atmosféra ve Sněmovně se dostala od pragmatismu až k falešným hodnotovým bitvám, které připomínají zákopovou válku. Uvedl to komentátor CNN Prima NEWS Thomas Kulidakis. Absenci komunikace vyčetl současnému osazenstvu dolní komory i komentátor Martin Schmarcz, podle nějž bylo dříve běžné, že se zákonodárci setkávali po jednání na pivu. Poslanci nyní podle něj komunikují spíše prostřednictvím sociálních sítí. „Běžná lidská komunikace jim moc neříká,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Komunikace mezi vládou a opozicí je v očích Kulidakise v tristním stavu již od minulého volebního období, kdy bylo u moci hnutí ANO spolu se sociálními demokraty. „Od pragmatismu, který měl být základem politiky, jsme se dostali k falešným hodnotovým bitvám. V tu chvíli se celá situace dostala do fáze zákopové války,“ kritizoval komentátor politické dění ve vysílání CNN Prima NEWS.

K TÉMATU: Navoněné nic, říkají o TOP 09 experti. Strana podle nich rezignovala na aroganci Pekarové

Varoval rovněž před možným nebezpečím, které by mohlo přinést prohlubování tohoto nepříznivého stavu. „Pokud tato vláda nechce zopakovat výsledky vládnutí kabinetu Petra Nečase, tedy naprosté zrušení reforem poté, co se opozice dostane opětovně k moci, měla by s opačným názorovým táborem určitě začít komunikovat, a to nejen ohledně důchodové reformy, ale i o dalších záležitostech,“ poznamenal Kulidakis.

Narušenou komunikaci mezi vládními představiteli a opozičními subjekty kritizoval také Schmarcz. „Ve Sněmovně spolu všichni diskutovali. Dokonce se i večer setkávali na pivu, a to napříč všemi stranami. Něco takového dnes již není,“ zdůraznil komentátor. Dodal, že poslední setkání zákonodárců proběhlo na narozeninové oslavě Marka Bendy, Jany Černochové a Pavla Staňka (všichni ODS).

„Setkání ale nejspíše nijak nepomohlo, protože jak jsem viděl střet ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) a Aleše Juchelky (ANO) v Partii, o žádné kamarádičkování nešlo,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS. Absenci komunikace označil za velký problém.

Za nevraživost vlády a opozice může podle Schmarzce i to, jak se mění politická kultura. „Představitelé standardních stran byli dříve zvyklí spolu více mluvit, zatímco zástupci nových subjektů spíše promlouvají prostřednictvím sociálních sítí. Běžná komunikace jim moc neříká,“ myslí si komentátor. Dodal rovněž, že mezilidská komunikace v dolní komoře se zhoršuje úměrně s tím, jak se její osazenstvo mění s každým novým volebním obdobím.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Naprosto mimózní. Vzpomeňme, proč hořela Paříž, cupovala Zlámalová důchodovou reformu

Tagy:
komunikace opozice poslanec komentátor důchodová reforma vláda Zprávy plus Martin Schmarcz Poslanecká sněmovna ČR Thomas Kulidakis