Sníh komplikuje dopravu v Česku. Dálnice blokují uvízlé kamiony, řidiče trápí zmrzlá vozovka

Sníh na silnicích

Doprava v Česku kvůli sněhu kolabuje

Husté sněžení a silný vítr komplikují už od rána dopravu na českých dálnicích a silnicích. Například D8 u Ústí nad Labem byla kolem 6:30 uzavřená na 82. kilometru v obou směrech, tedy na Drážďany i na Prahu. Sněžení ovlivňuje i dopravu kolem Prahy. Příměstské autobusy mají zpoždění, některé zastávky se ruší. Na Mělnicku mají autobusy zpoždění desítky minut. Varování meteorologů řidičům před ledovkou platí i nadále.

V Praze už od rána hustě sněžilo. Ulice a chodníky, a to i v centru hlavního města, pokryla první souvislejší sněhová pokrývka nynější zimní sezony. Napadaný sníh vyjela po 7:00 odklízet veškerá dostupná technika, tedy 73 sypačů a pluhů určených na úklid nejdůležitějších ulic a víc než 50 strojů na úklid vedlejších komunikací. Sníh z chodníků odstraňovalo na 1 100 metařů a 60 malých sypačů. Na Twitteru o tom informovala Technická správa komunikací (TSK), která zimní údržbu v Praze zajišťuje. Zejména v kopcích či okrajových částech měly problémy autobusy MHD.

„Hlavní komunikace jsou sjízdné, pouze místy mohou být zbytky mokrého tajícího sněhu nebo pouze mokré,“ sdělila dopoledne mluvčí TSK Barbora Lišková. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) na Twitteru uvedl, že už hodinu po půlnoci se uskutečnil preventivní posyp silnic a ráno vyjela do terénu veškerá dostupná technika.

Některým lidem sníh zkomplikoval cestu veřejnou dopravou. Pražský dopravní podnik a společnost Ropid organizující MHD ve městě a okolí ráno hlásily, že problémy měly městské i příměstské autobusy například na západním okraji města – v oblasti Kopaniny, v kopci na Julisku nebo ve stoupání ze Sedlce na Suchdol. Některé úseky nebyly sjízdné i na opačném konci metropole –⁠ v Klánovicích –⁠ nebo na severu města mezi Ládvím a Bulovkou. Část autobusových spojů jezdila odklonem nebo vynechávaly některé zastávky, jiné nabíraly zpoždění. Během dopoledne se až na výjimky postupně podařilo vozovky uklidit a provoz obnovit podle jízdních řádů.

Pozor na ledovku

Sníh leží také na silnici I/7 ve stoupání z Chomutova k hranicím s Německem. Rozbředlý sníh pokrývá cesty v Krušných horách, kam se mohou dnes vydat běžkaři na první upravené trasy. Sníh je i na vozovkách nižších tříd na Litoměřicku či Lounsku.

Zasněžené jsou také chodníky v Ústí nad Labem, kde policisté řeší nehodu u chemičky v Tovární ulici. Srazila se tam dvě osobní auta.

Krajští silničáři v noci vyjížděli hlavně na Kutnohorsku. Střediska mají v Kladně, Benešově, Kutné Hoře a Mnichově Hradišti na Mladoboleslavsku. Například středisko v Kutné Hoře mělo v noci na dnešek 40 výjezdů a středisko v Benešově 11, informovala ČTK mluvčí krajské správy a údržby silnic Petra Kučerová.

Teploty v regionu se ráno pohybovaly od minus tří do minus šesti stupňů Celsia, přibývalo oblačnosti a foukal mírný vítr.

Tagy: