Kdo konflikt u přehrady v Brně začal a kdy Roma útočník bodl? Líčení svědků se zásadně liší

Justiční stráž u soudu s mužem, který měl zavraždit Roma u Brněnské přehrady (15. 12. 2023)

Soud k případu ubodání Roma u brněnské přehrady

Krajský soud v Brně pokračoval v projednávání případu smrti Roma u Brněnské přehrady. Ve čtvrtek 25. ledna dopoledne vypovídali svědci, jejich vyjádření se v popisu děje odlišovala. Odpoledne se k případu vyjádřili znalci. Obžalobě z vraždy čelí sedmatřicetiletý Roman R., muž původem z Ukrajiny. Vinu popřel, uvedl, že šlo o sebeobranu. Případ loni v červnu vedl k napětí mezi Ukrajinci a Romy.

První ze svědků uvedl, že jel v tramvaji spolu se skupinkou, která cestovala k přehradě na ohňostroj. Lidé dělali hluk a pouštěli hlasitou hudbu. „Začalo to eskalovat, když jsme vystoupili,“ řekl svědek. Podle něj tam začala potyčka mezi skupinkou a obžalovaným, padly údery pěstí. Potyčka později pokračovala, když jeden muž přeskočil zábradlí na zastávce a vydal se za Romanem R. „Celý konflikt začal znovu, začala strkanice a pěstní souboj, nedokážu říct, co tam všechno bylo,“ sdělil svědek.

Obžalovaný podle něj spadl na zem, rozbila se při tom lahev v jeho batohu. Pak svědek spatřil, jak si obžalovaný k pasu schovává nůž. Útok nožem ale neviděl. Uvedl, že to bylo vyhrocené kvůli banálním věcem. Připadalo mu, že Roman R. nebyl ten, kdo chtěl konflikt začít, eskalovat jej prý chtěli někteří lidé z té větší skupiny.

K žádné honičce nedošlo

Další ze svědků cestujících v tramvaji uvedl, že skupina lidí dělala hluk, obžalovaný je okřikl. Po vystoupení z tramvaje následovala potyčka a další o kus dál, při které tři z nich podle svědka napadli obžalovaného. Viděl, jak měl Roman R. v ruce nůž a bodl jednoho z nich do břicha, obžalovaný se v té chvíli zvedal ze země. Další svědek vypověděl, že po vystoupení z tramvaje po sobě skupinky pokřikovaly a vznikl konflikt. Nezaznamenal, že by někdo někoho honil, ani že by někdo přeskakoval zábradlí. Nikdo podle něj neskončil na zemi.

ČTĚTE TAKÉ: Padly tresty za rvačku Romů s Ukrajinci. Pardubický soud rozdal prospěšné práce a podmínku

Žena, která jela s obžalovaným v tramvaji, vypověděla, že Roman R. skupinku bez jakékoliv agrese napomenul. Oni ho pak na zastávce začali bít, ona se útočníky snažila odstrkovat. Útočili podle ní jen na obžalovaného. Opodál jej podle ní napadli znovu, Roman R. ležel na zemi, oni jej bili. O chvíli dříve ale uvedla, že na zemi nebyl, hovořila také celkem o třech konfliktech.

Soud také několik výpovědí přečetl, například výpověď svědkyně, která se omluvila. Šlo především o svědky z obou skupin, ne tedy o nezávislá svědectví. Podle výpovědí z okruhu Romana R. obžalovaný útok nevyvolal, z druhé strany zaznívalo, že právě obžalovaný byl ten, „kdo to chtěl řešit“.

Nešlo o úmysl, uvedla znalkyně

Odpoledne vypovídali znalci. Podle psychiatričky Marty Holanové reakce obžalovaného nebyla patologická, ani překvapivá. „A nešlo o úmysl. Cítil se ohrožený, měl pocit, že je bezmocný, že mu jde o život, tak nůž použil,“ sdělila psychiatrička. Romana R. popsala jako nenápadnou a normálně strukturovanou osobnost. Uvedla, že je hodnotově ukotvený, s křesťanskou výchovou, hodnoty dodržuje a váží si jich. Chová se podle ní odpovědně. Nezjistila ani zvýšenou míru agresivity či impulzivity.

„Nezbývá mi než přemýšlet, jak bych se zachovala já, kdybych byla napadena a měla možnost se bránit. Jsou mimořádné situace, kdy každý člověk dokáže udělat něco, co by normálně nedokázal,“ uvedla Holanová. Člověk má podle ní v podobné situaci tendenci buď uniknout, nebo se bránit. „Jestliže se člověk cítí ohrožený na životě, použije to, co má, aby měl největší šanci na přežití. Tohle je tento případ,“ doplnila psychiatrička.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: V Rusku padl nejpřísnější známý trest pro ženu v novodobé historii. Odsouzen byl také Girkin

Psycholožka Marcela Langová-Šindelářová uvedla, že intelekt Romana R. je výrazně nadprůměrný a připomněla, že má vysokoškolské vzdělání. Jde podle ní o vyzrálou osobnost, nenašla u něj žádné patologické rysy. Nemá podle ní zvýšenou agresivitu. „Bydlel na ubytovně a popisoval poměry, že tam dochází k hlučnému jednání. A že přijde, požádá je, aby se ztišili, a oni tak učiní. V tramvaji se snažil zklidnit skupinu a předpokládal, že to povede k cíli. Nemohl předpokládat, že dojde k takovému konfliktu,“ sdělila psycholožka.

Uvedla, že obžalovaný se cítil ohrožený, bezmocný a v takové situaci člověk volí buď únik, nebo protiútok. „Únik nebyl možný, sáhl tedy k druhému pólu, k fyzické obraně,“ podotkla. Řekla, že pokud člověk v takové situaci může použít i něco více než ruce, tak to použije. „Stěžejní byl pocit překvapení, nic takové nečekal. A bezmoci, kdy proti němu bylo několik útočníků. Ocitl se v nezáviděníhodné situaci,“ doplnila Langová-Šindelářová.

Poranění bylo fatální

Znalec z oboru soudního lékařství Jan Krajsa uvedl, že bezprostřední příčinou smrti muže byla bodnořezná rána do břicha, která vedla k narušení velkých cév břicha a následnému vykrvácení do dutiny břišní. „Smrt nastala v přímé souvislosti s poraněním břicha,“ řekl znalec. Doplnil, že v okolí hlavní rány byla další drobná poranění, která ale příčinou smrti nebyla. Rána byla podle něj hluboká asi 12 centimetrů, probodla břicho, zasáhla tenké střevo a především dolní dutou žílu a kyčelní tepnu.

„Poranění bylo závažné, možnost záchrany byla jen teoretická,“ doplnil Krajsa. Podle něj v tomto případě trvá minuty až desítky minut, než člověk vykrvácí, a je to fatální.

ČTĚTE TAKÉ: Radovan Krejčíř žádal zrušení verdiktu a nové hlavní líčení v Česku. Ústavní soud to zamítl

Roman R. už dříve popsal, že poškozený byl v poloze nad ním, když ho bodl. Podle znalce to takto bylo možné. „Krajina břicha je dostupná lokalita, dovedu si to představit,“ uvedl Krajsa. Intenzita bodnutí podle něj musela být vysoká, nůž projel oblečením i tělem. Na těle poškozeného zároveň nenašel žádné obranné známky, poškozený například neměl pořezané ruce, kterými by se bránil útoku.

Rozhodnutí padne 1. března

Soud začal případ rozplétat loni v polovině listopadu, kdy vyslechl obžalovaného a také dva lidi, kteří byli při potyčce zraněni. Roman R. uvedl, že šlo o sebeobranu. Skupina tří lidí jej podle něho napadla po vystoupení z tramvaje, když šel na ohňostroj na přehradu.

V tramvaji prý hlučeli a on je požádal, aby toho nechali. Řekl, že nůž vytáhl kvůli své obraně a že ani nevěděl, že s ním někoho zasáhl. Podle poškozených na ně obžalovaný začal křičet a hrozit jim, po vystoupení z tramvaje jej proto napadli a dali mu pěstí. Jak přesně se vše stalo po vystoupení z tramvaje, ale není zřejmé.

Souzený muž poblíž tramvajové zastávky podle obžaloby nožem napadl a zranil tři lidi, kteří skončili v nemocnici. Jeden z nich později v nemocnici zemřel. Zabitým mužem byl mladý Rom. Záhy po mladíkově smrti se částí romské komunity začala šířit nenávist vůči Ukrajincům, událost z loňského 10. června také vyvolala v Brně nepokoje.

Hlavní líčení bude pokračovat v pátek čtením listin. Závěrečné řeči a rozhodnutí zazní 1. března.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Bál jsem se o život, říká obžalovaný z vraždy Roma v Brně. Napadli jsme ho, přiznal účastník bitky

Tagy: