Soudce Elischer dostal devět let vězení. Soud ho potrestal za úplatky a zneužití pravomoci

Ivan Elischer

Pražský městský soud v pátek potrestal devíti lety vězení soudce Vrchního soudu v Praze Ivana Elischera za zneužití pravomoci, přijímání úplatků, neoprávněný přístup do počítačového systému a nadržování. Obžaloba tvrdí, že soudce bral úplatky od vietnamské komunity, která chtěla ovlivnit rozhodování v některých odvolacích řízeních o drogové kriminalitě. Elischer to popírá. Rozhodnutí není pravomocné.

Vedle Elischera soud potrestal i dvě ženy vietnamského původu, které údajně poskytly úplatek za své příbuzné, a dva jejich krajany, kteří se podle obžaloby na zprostředkování úplatků podíleli. Uložil jim podmíněné tresty.

Lustrování, nespravedlivé odsouzení a usvědčující odposlechy

Elischer podle obžaloby od roku 2013 dlouhodobě vycházel vstříc požadavkům svého přítele Nguyena Quoce Hunga, který je odděleně stíhán jako uprchlý. V neveřejných rejstřících pro něj údajně lustroval pachatele z řad Vietnamců. V několika případech pak stíhaným Vietnamcům podle státního zástupce zmírnil za úplatek trest za drogovou kriminalitu, a v jedné kauze údajně naopak tresty zvýšil ze msty, protože obžalovaní nepřistoupili na nabídku jeho „služeb“. Ke stěžejním důkazům patří odposlechy.

Elischer v minulosti odmítl, že by jeho práci ovlivnily peníze nebo jakýkoliv člověk. Připustil, že Hungovi skutečně obstarával informace, nicméně podotkl, že v mnoha případech šlo o informace veřejné. Stejně tak přiznal, že za jednoho z obžalovaných sám zpracoval dodatek k odvolání. Vyzdvihl ale, že prověrka všech jeho spisů, kterou nařídil předseda vrchního soudu, nezjistila nic mimořádného.

Vinu dříve u soudu odmítli i další obžalovaní, pouze Mac Van Nhat, který je doktorem práv, přiznal, že Hungovi předal peníze na ovlivnění výše trestu obžalovaného Vietnamce, jehož pak soudil Elischer. Podle Nhatova právníka šlo o ojedinělý exces ve snaze pomoci příbuznému.

Tagy: