Spása jménem omikron? Část odborníků volá po rozvolnění. Ještě není konec, varuje WHO

Zahodíme brzy roušky?

Co Čech, to politik! Superdebata hvězd pandemie (130)

Zatímco někteří čeští odborníci se nebrání razantnímu uvolnění opatření proti šíření koronaviru, šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus varuje před uspěchaným optimismem. Podle něj aktuálně nejrozšířenější varianta omikron neznamená konec pandemie.

Příkladem pro Česko může být pro někoho Velká Británie, kde mají sice desítky tisíc nakažených, zdravotnický systém ale situaci zvládá. „Loni 19. července Británie poprvé rozvolnila. A teď nám příroda umožnila odchod delty a příchod omikronu. To je takové laskavé pohlazení evoluční biologie. Žijme normální život, nebude to tak těžké,“ řekl v nedělní superdebatě v rámci pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS biochemik Zdeněk Hostomský.

Přidal se k němu i epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. „Doba normálu se blíží mílovými kroky,“ odhadl a dodal, že zásadní restrikce by se mohly rozvolnit, protože už není nejdůležitější sledovat jen počet nakažených.

Jenže podobný názor nesdílí šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus, který na zasedání výkonné rady WHO koncem ledna naznačil, že optimismus z výskytu varianty omikron nesdílí. Mutace je sice nakažlivější než její předchůdkyně, ale podle dostupných dat z celého světa nezpůsobuje tak těžký průběh nemoci končící hospitalizací nebo v krajním případě smrtí.

„Je nebezpečné předpokládat, že omikron bude poslední variantou a že jsme na konci hry. Naopak, globálně jsou ideální podmínky pro vznik dalších variant,“ citovala Ghebreyesuse agentura Reuters.

Varování šéfa WHO

Šéf WHO, který se uchází o své druhé funkční období, zároveň vyzval k disciplíně a jednotě v boji proti pandemii, která vstoupila před měsícem už do třetího kalendářního roku. „Musíme spolupracovat, abychom ukončili současnou akutní fázi pandemie. Nemůžeme dopustit, aby se nadále vlekla a kolísala mezi panikou a zanedbáváním,“ zdůraznil.

Na rozdíl od Prymuly nebo Hostomského je proti rušení covidových opatření prezident České lékařské komory Milan Kubek. Ten ve vysílání CNN Prima NEWS upozornil, že rozvolňovat určitě nemůžeme. „To by udělal jen šílenec. To, co jinde udávají za rozvolnění, u nás považujeme za normální stav,“ řekl Kubek, podle kterého je sice omikron méně nebezpečný než delta, Česko by však nemělo usnout na vavřínech.

Ministr zdravotnictví Válek v sobotu naznačil, že je ve hře vstup do restaurací i pro neočkované. „Vím přesně, jak vše bude probíhat do konce února a co bude v březnu. První informace o dalších krocích se dozvíte ve středu po vládě,“ napsal ministr v SMS webu Novinky.cz.

„Budeme vyhodnocovat situaci. Pokud nepřijde další vlna, přijde na řadu rozvolnění,“ řekl mluvčí resortu Ondřej Jakob. Bližší informace by ale měl ministr zdravotnictví oznámit ve středu po jednání Fialova kabinetu.

Vláda tím může reagovat na krok Rakouska, které většinu opatření pro neočkované zrušilo. Na druhou stranu je zapotřebí zmínit, že v zemi našich sousedů bude vakcinace od úterý povinná.

Tagy: