Kvůli omikronu mají podniky problémy. Špicar chce po vládě pracovní karanténu i pro firmy

Radek Špicar

K věci (131)

Řada podniků má kvůli omikronu problémy se svým provozem. Z dvou set firem, s dohromady více než 150 tisíci zaměstnanci, se třináct procent z nich dostalo do vážných problémů, upozornil viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. S vládou chce proto řešit možnost rozšíření pracovní karantény. Ta je možná zatím pouze pro zdravotníky a pracovníky v sociálních službách.

Firmy v problémech, které by mohla řešit pracovní karanténa. V nezbytně nutných případech by tedy zaměstnanci mohli chodit do práce i po pozitivním testu. „Provedli jsme průzkum ve dvou stech firmách, které mají dohromady více než 150 tisíc zaměstnanců. Zjistili jsme, že třináct procent z nich se dostalo do vážných problémů a musely omezit své fungování,“ informoval Radek Špicar.

Svaz však neeviduje případ, kdy by některý z podniků musel svůj provoz zcela uzavřít. „Byly to takové případy, kdy se musely snižovat počty směn, povolávali se pracovníci z home office a tak dále. Nebylo to nic fatálního, ale zasáhlo to fungování firem, ochromilo to možnost plnit závazky včas nebo v požadovaném rozsahu,“ pokračoval.

Právě z těchto důvodů je pro svaz otázka pracovní karantény důležitá. „Vládu upozorňujeme, že v souvislosti s omikronem může dojít k tomu, že se některé podniky dostanou do problémů, kdy pro ně bude složité udržet provoz. Co když pandemie ohrozí železárnu, kde hrozí miliardové ztráty, ale i ohrožení zdraví a životů?“ ptal se.

Za určitých podmínek by tak Svaz průmyslu a dopravy chtěl zavedení pracovní karantény i mimo zdravotnictví a sociální služby. „Bylo by dobré se připravit na nejhorší možnou variantu a připravit pravidla či podmínky, za jakých by pracovní karanténa mohla fungovat. Stále je to téma a rádi bychom o něm s vládou dále hovořili,“ zdůraznil Špicar.

Tagy: