Špiclováním WhatsAppu terorismus neporazíte, shodují se expert a poslanec

WhatsApp

Lumír Němec a František Kopřiva mluví o boji proti terorismu

Právo na soukromí, nebo bezpečí? Taková otázka se opět vrací na evropskou politickou scénu po teroristických útocích ve Francii a Rakousku. Evropští lídři chtějí, aby tajné služby měly přístup do soukromých šifrovaných konverzací. Využívá je například populární komunikační aplikace WhatsApp. Bezpečnostní expert Lumír Němec i poslanec František Kopřiva (Piráti), kteří byli oba hosty pořadu 360° na televizi CNN Prima NEWS, však takové nápady kategoricky odmítají.

Někteří by možná očekávali, že bude Lumír Němec jakožto bývalý policista kontrolu bezpečnostních složek nad WhatsAppem schvalovat, jenže nikoliv. „Jde o další otvírání Pandořiny skříňky. Dali bychom tajným službám, potažmo politickým stranám do rukou obrovskou moc,“ řekl Němec, který takové sledování přirovnal k románu 1984 od George Orwella.

I druhý host debaty, František Kopřiva, se proti nápadu ostře vymezil. „S terorismem je sice potřeba bojovat, ale zde se skutečně jedná o narušení listovního tajemství. Představte si, že byste chtěli poslat dopis, ale systém by vám zakazoval zalepovat obálku. Navíc se tu bavíme o umělé inteligenci, která bezpochyby bude trpět určitou mírou chybovosti,“ podotkl poslanec.

Podle Němce evropští lídři nenazývají věci pravými jmény. „Spojnicí mezi posledními teroristickými útoky v Evropě jsou radikální islamisté. Ti se ale přeci nedomlouvají přes WhatsApp. Navíc proč by terorista používal aplikaci, o které ví, že bude v budoucnu špiclována? Opatření tak bude dopadat na slušné lidi,“ vysvětlil bezpečnostní expert. Sledování WhatsAppu bezpečnostními složkami připodobnil k tendencím omezovat legální držení střelných zbraní, protože teroristi útočí v drtivé většině ilegálně drženým arzenálem.

Jde o nebezpečný precedent.

Pirátský poslanec Kopřiva také poukazuje na to, že bychom o soukromí přišli úplně všichni. „Nemám nic proti tomu, aby policie měla možnost odposlouchávat v důvodných případech podezřelé z terorismu, což dnes funguje. Je však potřeba svolení soudu, které by teď policisté nepotřebovali. Jde o nebezpečný precedent,“ dodal Kopřiva.

Podle Němce je nejdůležitější dát tajným službám do rukou možnosti, aby mohly proti terorismu konat nezbytné kroky a neměly svázané ruce. Kopřiva by si zase přál lepší komunikaci mezi různými tajnými službami napříč Evropskou unií.

Tagy: