Spolupráce s Ukrajinou je pro obě strany výhodná, řekl Fiala. Zmínil výstavbu jaderných bloků

Premiéři Česka a Ukrajiny Petr Fiala (ODS) a Denys Šmyhal (16. 7. 2024)

Co přineslo jednání mezi českou a ukrajinskou vládou?

Spolupráce mezi Ukrajinou a Českem je pro obě strany velmi výhodná, uvedl na úterní tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS) po jednání obou vlád. Zdůraznil, že zájem českých firem o obnovu napadené země stoupá v mnoha oblastech, a připomněl, že společnosti mohou pomoci ve výstavbě jaderných bloků na Ukrajině. Premiér v závěru podotkl, že Ukrajina může s českou pomocí počítat. Na Ukrajině vznikne nový závod na výrobu munice ve spolupráci s českou společností Sellier & Bellot, oznámil ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Mezivládní konzultace mezi Českem a Ukrajinou ukázaly podle Fialy jednu zásadní věc: „Spolupráce mezi oběma zeměmi je široká a probíhá prakticky ve všech oblastech společenského života. Vzájemná jednání jsou zaměřena na budoucnost, přináší řadu projektů a jsou pro obě strany výhodná,“ vyjmenoval předseda vlády.

K TÉMATU: Česko bude dál podporovat Ukrajinu, pronesl Fiala. Myslíme i na její rekonstrukci

Připomněl, že český export na Ukrajinu je o čtvrtinu vyšší, než jak tomu bylo v předválečných letech. „Je pro nás důležité, že budeme pokračovat v podpoře napadené země, která bojuje za svou nezávislost a územní celistvost,“ ujistil Fiala.

Premiéři obou zemí prý detailně diskutovali o poválečné rekonstrukci Ukrajiny. „Soustředíme se na obnovu kritické infrastruktury, a to včetně energetiky a dopravy,“ poznamenal Fiala s tím, že se obě strany snaží vytvořit prostor pro české firmy.

Do obnovy napadené země se podle jeho slov zapojuje stále více tuzemských společností. „Vidíme tak značný potenciál pro rozšíření spolupráce. Jedním ze sektorů je i modernizace a výstavba nových jaderných bloků. České firmy mohou nabídnout své know-how, ať už jde o podporu provozu, údržbu nebo o dodávky komponentů,“ uvedl předseda vlády na tiskové konferenci.

Fiala také zmínil budoucí členství země čelící ruské agresi v Severoatlantické alianci. „Na summitu NATO to bylo jasně potvrzeno. Pro nás z toho vyplývá střednědobý úkol pomoci Ukrajině s přípravou na její budoucí vstup do organizace. Jde určitě také o jednu z priorit strategické agendy Evropské unie na dalších pět let,“ pronesl.

„Ukrajinské přátele jsem ujistil, že jsme si vědomi toho, že v jejich zemi umírají nevinní lidé, kteří jsou oběti ruské agrese. Popřál jsem jim mnoho sil a ujistil, že podpora Česka bude nadále pokračovat, takže s námi mohou počítat,“ dodal.

Nový závod na munici na Ukrajině

Ukrajinský premiér Šmyhal potvrdil, že výsledky úterních jednání jsou shrnuty ve společných memorandech, která ministři obou zemí podepsali na začátku konference. „Na ukrajinském území vznikne nový závod na výrobu munice ve spolupráci s českou společností Sellier & Bellot,“ zdůraznil tamní předseda vlády.

Představitel východoevropské země připomněl, že tato vzájemná jednání jsou unikátní formát. „Jsme vděční českému lidu, třeba za podporu mírového plánu prezidenta Volodymyra Zelenského i naší snahy vstoupit mezi členy EU a NATO nebo za vojenskou pomoc, která nám umožňuje bránit se před ruskými barbary,“ vyjmenoval Šmyhal.

Na úterním zasedání podle něj účastníci zdůraznili klíčová odvětví, jakými jsou obrana, vojenská spolupráce nebo mezivládní konzultace. Řeč přišla i na rekonstrukci napadené země nebo ekonomickou spolupráci.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záběry masivní exploze. Zkázu ruského obrněnce a okupantů způsobila ukrajinská mina

Tagy: