Čech pivo v polské Bogatynii nedostane. Zbytečné gesto, tvrdí obyvatelé sídliště

Čechy neobsluhujeme, takový je vzkaz na dveřích polské hospody.

Hospoda odmítá obsloužit Čechy

Čechy neobsluhujeme!!! Tak zní rezolutní vzkaz na dveřích hospůdky Alaska na sídlišti v polské Bogatynii, který doplňuje postavička českého Krtečka s lopatou a helmou na hlavě. Jde o symbol vzteku i pocitu bezmoci obyvatel hornického městečka, kteří mají strach o práci.

Štáb CNN Prima NEWS vchází krátce před polednem dovnitř se zapnutou kamerou, restaurace je prázdná. Servírce se kamera nelíbí. „Nechceme, aby jste tu natáčeli, dejte tu kameru pryč,“ gestikuluje starší žena za barem.

K nápisu na dveřích se vyjadřovat nechce. „Já tu jen pracuji, majitel tu není,“ kroutí hlavou žena. Kontakt na majitele, který podle médií pracuje současně jako řidič v dole Turów, dát nechce. Trvá na tom, aby kameraman přestal natáčet a odešel. Když se po chvíli reportér vrací do restaurace bez kameramana, pivo prodat odmítá.

„Máte to na dveřích, Čechy neobsluhujeme,“ říká a zkoumavě se dívá, zda ji reportér přece jen nenahrává. Podle obyvatel sídliště je nápis na restauraci jen zbytečné gesto, pravděpodobnost, že by nějaký Čech sem mezi paneláky na kraji města zabloudil na pivo, je mizivá.

Důl musí fungovat za každou cenu

Mladý muž, který s kolegou seká trávu mezi domy, se ke kameře hrne sám. „Podle mě je to nesmysl, přece za to obyčejní lidé nemůžou, to je věc těch nahoře, kteří se nedokážou dohodnout – jako ten váš hejtman, ten Půta,“ zmiňuje hejtmana Libereckého kraje Martina Půtu, jež je pro řadu místních ztělesněním zlých českých politiků, kteří je chtějí připravit o živobytí.

Starší žena venčící psa se přidává: „Důl musí fungovat, bez něj by ztratila smysl elektrárna, a co bychom si bez ní počali. Nejde jenom o proud, vždyť vytápí naprostou většinu města. Samozřejmě, že ten nápis je hloupost, ale je to smutné, jak se konflikt mezi námi vyhrotil. Snad ještě dojdeme k porozumění, aspoň doufám.“

Vzkazy „Čechy neobsluhujeme!!!“ se v Bogatynii a okolí začaly poprvé objevovat v květnu letošního roku, ve chvíli, kdy Evropský soudní dvůr rozhodl o zastavení těžby v dole na základě žaloby podané českou vládou. V tu chvíli mnoha horníkům konejšeným dlouhá léta polskou vládou i zaměstnavatelem, že všechno dobře dopadne, došlo, že jsou na hraně sociální katastrofy. Čerstvé rozhodnutí o pokutě půl milionu eur za každý den porušování těžby tenhle pocit aktutního ohrožení ještě umocnilo.

Tagy: