Spořicí účty přestávají být výhodné. Kam své peníze nasměrovat a jak investovat?

Spořicí účty začnou být v době nízké inflace k ničemu.

Inflace klesla

Překvapivě nízká inflace potěšila řadu lidí. Spotřebitelé se spořicími účty ale nejásají. Důvodem je menší růst spotřebitelských cen. Bankám se totiž při klesajících úrokových sazbách České národní banky nevyplatí držet vysoké úroky a při klesající inflaci je velmi rychle snižují. Přinášíme proto přehled nejvýhodnějších spořicích účtů a také tipy, kam své peníze můžete investovat.

Centrální banka před dvěma týdny snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 6,25 procenta. Banky v reakci začaly snižovat úroky na svých spořicích účtech, které se stávají pro klienty nevýhodné. Nutné je přiznat, že dostatečné množství peněz nevynášely ani během vysoké inflace a úrokové sazbě České národní banky na sedmi procentech. Přesto přinášely zhodnocení okolo šesti procent.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Škola děti na přijímačky nenaučí, říkají odborníci. Přípravky jsou milionový byznys

Nad šesti procenty se drží Trinity Bank, která nabízí úrok 6,3 procenta. A to u vkladu do 250 tisíc korun. Pokud tento limit překročíte, tak vám bude aktivován úrok 5,69 procenta. Druhý nejvyšší úrok lze získat od pobočky slovenské VÚB, neboli Všeobecné úvěrové banky.

Tato banka nabízí úrok přes šest procent bez jakéhokoliv limitu. Je zde ale administrativní překážka. Jelikož se jedná o pobočku slovenské banky, tak musí klient dodat potvrzení o daňovém domicilu z finančního úřadu. V opačném případě vám strhne banka daň 19 procent.

Šestiprocentní úrok ještě nabízí Air Bank. Vklady do 250 tisíc korun sice úročí pěti procenty. Přes tuto hranici ale nabízí šest procent. Je ale potřeba pětkrát zaplatit kartou v předchozím měsíci.

UniCredit na svém spořicím účtu snížila úrok na 5,75 procenta, jde o akci jen pro nové klienty. Úročí se vklady do dvou milionů. Podmínkou jsou aspoň tři platby kartou za měsíc. Banka garantuje, že úrok nesníží do konce února. Dřívějším klientům dává standardně 2,5 procenta do limitu půl milionu.

Správné investice vydělají daleko více peněz

Spořicí účty nebudou na dlouhou dobu výhodné. To neplatí pro investování, které pomůže porazit i vysokou inflaci v nepříznivé době. Možností pro investování je nepřeberné množství, jako pořízení akcií, dluhopisů nebo podílových fondů.

Při investování by lidé měli zhodnotit vyšší rizika. Na účtech by si měli rovněž odložit tři až šest platů, a to pro případ ztráty zaměstnání. Jak by ale taková investice mohla vypadat?

V pořadu Byznys na CNN Prima NEWS se například mohou diváci seznámit se třemi přístupy k sestavení portfolia. První je agresivní, kdy bude investor volit riziková aktiva, která ale mohou přinést zajímavější výnos. To se týká sestavení portfolia s velkým důrazem na akcie. Zbytek pak může být složen z komodit či kryptoměn.

Druhým je vyvážené portfolium, které je složené z akcií a zhruba ze 40 procent dluhopisy. Poslední přístupem je portfolio konzervativní. Investor v něm klade důraz na dluhopisy a menší měrou na akcie.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak složit své investiční portfolio a na co si dát pozor?

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy velmi záleží, kolik je investorovi let. „Čím je člověk mladší, tím by měl mít větší podíl akcií, tedy poměr k dluhopisům třeba 80 ku 20. Starší člověk by pak mohl mít 60 procent akcií, 40 procent dluhopisů,“ řekl v pořadu Byznys Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

A jak akcie nakupovat? Dnes jsou k dostání například přes mobilní aplikace jako Revolut, Portu či XTB. Podle Kovandy je ale ještě jiná cesta, jak peníze ušetřit během nakupování akcií. „Možná nejjednodušší tak může být jít za bankéřem a požádat ho, aby poradil. V bance budou velmi rádi, protože mají velké poplatky. Banky negarantují žádný výnos. Když se trhy zhroutí, tak výnos mít nebudete – ale poplatky bance platit budete. Z hlediska poplatků je proto lepší neinvestovat s bankou, ale na vlastní pěst. A to tak, že si otevřu účet u některé z makléřských společností a tam investuji sám za sebe,“ dodal Kovanda.

Tagy: