Akcie a dluhopisy jsou funkční tandem. Jak konkrétně diverzifikovat investiční portfolio?

Při procesu diverzifikace se investoři snaží rozložit riziko mezi různé druhy aktiv a investičních tříd. Jádrem každého portfolia by měly být akcie, dluhopisy a peněžní trh či hotovost. Pak si může investor dovolit i více riskovat. Podle finančních specialistů ze společnosti Amundi je v současnosti na diverzifikaci vhodná doba.

Obecná finanční doporučení velí, aby se středobodem každého finančního portfolia staly akcie. Ostatně nejbohatší investoři po celém světě nedají dopustit právě na tyto cenné papíry. V portfoliu by je ale lidé měli něčím doplnit.

Nejčastější investicí do tandemu s akciemi jsou dluhopisy. Vzhledem k vývoji úrokových sazeb je v současnosti na investici do dluhopisů velmi zajímavá doba.

Akcie, dluhopisy a dál?

„Je dobré, že konečně máme možnost diverzifikovat, protože v posledních 15 letech, kdy byly úrokové sazby na nule nebo blízko nule, tak investice do dluhopisů byly mrtvé, protože nenabízely téměř žádný výnos. Ještě před dvěma lety šedesát procent evropských státních dluhopisů nabízelo záporný výnos,“ řekl pro CNN Prima NEWS Petr Zajíc, senior portfolio manager společnosti Amundi.

Podle odborníků se ale okno příležitosti k nákupu kvalitních dluhopisů brzy začne uzavírat s tím, jak Česká národní banka začne snižovat úrokové sazby. Investoři by proto neměli dlouho otálet.

Vedle akcií a dluhopisů jsou u zkušených investorů populární také drahé kovy a další komodity. Část portfolia matadoři na trzích drží také v nemovitostech. Populární jsou v tomto ohledu realitní investiční fondy.

V základu jde o fond jako každý jiný – má svého správce, který reálně nakupuje nemovitosti a optimalizuje portfolio v závislosti na situaci na trhu. Investoři tak nemusejí byty a domy nakupovat přímo, fond práci odvede za ně.

Výhodou realitních fondů je, že investor díky nim může profitovat z nemovitostí, na které by jako jednotlivec s největší pravděpodobností nedosáhl.

Směrem k alternativním investicím

Teprve když člověk vytvoří stabilizované jádro investičního portfolia, může si dovolit rozšířit portfolio o exotičtější typy investic.

Poslední dobou roste obliba alternativních investic – mezi takové se mohou řadit třeba bitcoin či kryptoměny, ale i hmotné sběratelské věci jako například drahá vína nebo whiskey.

„Za alternativní investici lze v podstatě považovat vše mimo standardních aktiv, jako jsou veřejně obchodované akcie, dluhopisy a hotovost. Portfolio se klasicky staví z akcií, protože mají nejvyšší potenciál výnosu, a z dluhopisů, které mají tendenci akcie doplňovat v jejich slabších letech. Někdy se vzájemně doplňují více, někdy méně. Jenže loňský rok nepřál ani jednomu z těchto aktiv, proto vzrostla obliba alternativních investic,“ vysvětlil Marek Nisler, obchodní manažer pro privátní a institucionální klientelu společnosti Amundi.

Stejně jako by člověk neměl všechny peníze vsadit na jediné aktivum, neměl by ani veškeré své peníze vypotřebovat na investice obecně. Zkušený investor totiž ví, že je zapotřebí držet i určitý podíl hotovosti, ideálně v různých měnách.

Takový finanční polštář poskytuje jedinci jednak jistotu pro případ nenadálé a neplánované investice v osobním životě, ale také mu dává možnost počkat si na trzích na lepší příležitost. Například nakoupit více v době propadu.

Tagy: