Stanjura: Vláda chce zastropovat ceny elektřiny pro lidi i firmy. Má to ale rizika

Zbyněk Stanjura

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nastínil plány pro potlačení vysokých cen energií, které má vláda představit na pondělní tiskové konferenci. Podle Stanjury by jedno z opatření mohlo být zastropování ceny pro domácnosti, veřejné instituce a garantování cen pro firmy. Šéf resortu financí to uvedl v diskusním pořadu OVM v České televizi.

Zbyněk Stanjura navrhne vládě, aby garantovala cenu elektrické energie v průmyslu, ačkoli to podle něho nese určitá rizika. „Mohlo by to totiž být vyhodnoceno jako nepovolená podpora,“ řekl ve vysílání České televize.

Šéf resortu financí současně uvedl, že bude chtít zastropovat cenu elektřiny také pro domácnosti nebo veřejné instituce, zejména školy nebo nemocnice. Zároveň zmínil, že cena elektřiny pro firmy, kde by si dovedl strop představit, je 200 eur za megawatthodinu. To by při současném kurzu koruny znamenalo cenu těsně pod hranicí pěti korun za kilowatthodinu. Podle Stanjury by takový cenový strop umožnil odběratelům zvládnout situaci v příštích dvou letech.

Strop neodebere celý zisk výrobcům

O cenovém stropu kolem 200 eur za megawatthodinu již před několika dny hovořil také poradce premiéra Petra Fialy (ODS) a hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. „Jednání se chýlí k dohodě na zastropování cen elektřiny kolem 200 eur za megawatthodinu,“ řekl CNN Prima NEWS. Měl tím na mysli dohodu mezi vládou a výrobci elektřiny.

„Takový strop jim umožní vyrábět se ziskem, který je mírně vyšší, než byl v minulých letech, ale zároveň půjde o cenu, která je přijatelná pro domácnosti i firmy. A když se to doprovodí ostatními opatřeními, jako je úsporný tarif, odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje nebo příspěvky na bydlení, vláda dostojí slibu, že nikdo nepadne,“ dodal Křeček.

Otázkou samozřejmě je, co stát bude muset za takto vyjednaný cenový strop zaplatit. „Stát částečně přispívat bude. Ve hře ale je i to, že by výrobci nemuseli na oplátku podléhat takzvané windfall tax (daň z neočekávaných zisků, pozn. red.). Respektive i kdyby se na ně tato daň vztahovala, zisk už by nebyl o tolik vyšší. Jde zkrátka o nalezení řešení, kdy by náklady energetické krize nenesl jen stát, domácnosti a firmy, ale i výrobci energie. A ti zřejmě na takovou dohodu přistoupí,“ odhadl premiérův poradce.

Vrátíme se do doby před krizí

Křeček se také ve vysílání CNN Prima NEWS odvolával na připravované pondělní oznámení jednotlivých opatření proti drahým energiím, se kterými přijde vláda. „To, co bude spuštěno příští týden, nám umožní se vrátit do doby před krizí,“ vysvětlil Křeček v pátečním vydání pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Podle jeho mínění tak dojde na návrat do předešlého krizového stavu, kdy by lidem měly k udržení se nad vodou pomoci vládní podpůrné programy.

„Odmažeme vývoj z posledních měsíců a dostaneme se do situace, kterou víme, jak řešit. Tím krizi překonáme. Všechny parametry budou nastaveny tak, aby domácnosti krizi s využitím státních příspěvků zvládly,“ řekl v pořadu 360° Křeček. Celkové výsledné řešení má být podle něj kombinací tuzemských kroků společně s kroky, které představí Evropská unie. „Soubor způsobí, že to bude zvládnutelné,“ shrnul poradce premiéra s tím, že pomoc se dotkne i firem.

Tagy: