Staňte se přes léto milionářem. Rusko zoufale shání rekruty, láká na peníze i školy

Ruský výcvikový tábor v Čečensku

Válka na Ukrajině (30.7.2022 7:18)

Rusko spustilo plošný náborový program, který má za cíl vehnat do válečné vřavy na Ukrajině až 30 tisíc nových rekrutů. Kreml žádá, aby nové bojovníky sehnala každá federální oblast. Tahákem pro potenciální vojáky mají být především peníze a významné benefity. K odvedení na frontu přitom často není potřeba žádná armádní zkušenost.

Válka na Ukrajině už trvá skoro půl roku a ztráty na obou stranách jsou enormní. Zatímco Kyjev má vlivem branné povinnosti mužů dost a poptává spíše vojenskou techniku, Rusko má opačný problém. Prezident Vladimir Putin prozatím odmítá vyhlásit oficiální mobilizaci a původně zhruba 200tisícová armáda dostává trhliny. V pozadí ale Rusko spustilo hybridní mobilizační program, který má sehnat nové dobrovolníky do války.

Atribut „dobrovolnosti“ je zde přitom relativní. Ruští občané se sice mají hlásit z vlastní vůle, Kreml ale pověřil správce všech 85 federálních subjektů (do kterých se počítá i okupovaný Krym a Sevastopol), aby nové vojáky prostřednictvím štědrých státních příspěvků zajistili. V Rusku se tak naplno rozjela válečná propaganda, která zahrnuje například náborové letáky, videa a příspěvky na sociálních sítích.

Co Rusko nabízí?

Podmínky pro přijetí vojáků do náborového programu se liší. Některé části Ruské federace požadují po občanech předchozí vojenskou zkušenost, jiné berou i lidi, kteří v životě nedrželi zbraň. K přijetí do armády proto mnohdy stačí jen věk pod šedesát let nebo trestní bezúhonnost.

Například v Permském kraji nabízejí podle jednoho z náborových plakátů „práci pro pravé muže“ a hledají „odvážné, sebejisté a výjimečné vlastence“. Právě patriotismus je důležitou složkou, kterou se snaží ruský náborový program na občany zapůsobit.

Vojenské kontrakty Rusko s občany podle CNN uzavírá nejčastěji na rozmezí čtyř měsíců až jednoho roku. Kreml nabízí potenciálním vojákům mnohé benefity a láká především na peníze. Zjevně tak cílí na obyvatele chudších částí Ruska. V takových si člověk vydělá měsíčně mnohdy až desetkrát méně, než kolik by mohl získat ve válce na Ukrajině.

Průměrný měsíční plat válečného dobrovolníka se pohybuje v přepočtu kolem částky 120 tisíc korun. Často jsou ale ve hře také další odměny.

V Baškirsku proto propagační kanály lákají dobrovolníky sdělením: „Za léto si můžete snadno vydělat milion rublů.“

Štědrost i po smrti

Kromě samotné výplaty vojáka je naverbování výhodné i pro členy jeho vlastní rodiny. CNN poznamenala, že děti válečných dobrovolníků se například dostanou snáze na univerzitu. Rusko chce navíc vojákům po válce udělit status veteránů a platit jim doživotní rentu.

Ne každý voják se ale z války vrátí živý. Kreml proto slibuje, že rodině padlého stát vyplatí 12,4 milionu rublů (4,7 milionu korun), federální subjekty pak přidají příbuzným další dva miliony rublů (770 tisíc korun).

Tagy: