Fiasko Fialovy vlády, hodnotí ekonom pobídku státu ke spoření. I přes výhody ji Češi ignorují

Zleva: ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), premiér Petr Fiala (ODS) a ministr práce a sociálních věcí Marián Jurečka (KDU-ČSL) ve Sněmovně

Jak si správně spořit

O dlouhodobý investiční produkt (DIP) není mezi Čechy velký zájem. Dokládá to průzkum Generali Investments, podle kterého si v tomto finančním nástroji šetří jen šest procent dotázaných. DIP přitom zavedla vláda Petra Fialy (ODS), aby si lidé odkládali peníze na stáří. Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda pro CNN Prima NEWS řekl, že se jedná o fiasko a propadák. Lidé navíc na své budoucí zajištění stále nemyslí.

Dlouhodobý investiční produkt měl být nástrojem, který měl Čechy naučit investovat a tím je zabezpečit na stáří. Stát DIP podporoval a vláda Petra Fialy (ODS) ho daňově zvýhodnila. Pomocí dlouhodobého investičního produktu si lze odečíst až 48 tisíc korun od základu daně z příjmu fyzických osob a lidé na něj mohou čerpat příspěvek od zaměstnavatele do výše ročního limitu 50 tisíc korun.

ČTĚTE TAKÉ: Části chatařů se zvedla daň z nemovitosti o tisíce korun. Na zaplacení zbývají již jen hodiny

I přes zjevné výhody ale lidé produkt neznají nebo se mu vyhýbají. Dokládá to průzkum Generali Investments, podle kterého má 79 procent Čechů obavy, zda budou mít dostatek peněz v důchodu. Celých 36 procent dotázaných se na stáří nepřipravuje a jen šest procent využívá dlouhodobý investiční produkt.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy se jedná o propadák. „Je to fiasko zejména pro vládu. Ta DIP zavedla a zároveň občanům dostatečně nevysvětlila, proč by měl být přínosný. Politici by totiž museli přiznat, že zaspali s reformou penzijního systému. Také by museli připustit, že nedokáží zajistit své voliče i přes zvyšování sociálních odvodů,“ řekl pro CNN Prima NEWS Kovanda.

Ekonom navíc tvrdí, že Češi na své stáří zatím neumějí spořit. „Ani přesto, že je tam daňové zvýhodnění. Je to prostě fiasko a lidé tomu nerozumí. Osvěta není podle mého dostatečná a vysvětlení by mělo být v roli státu,“ dodal.

Dlouhodobý investiční produkt považuje za dobrý nápad hlavní ekonom Roklen Pavel Peterka. Podle něj se ale propagace nástroje nepovedla. „Moc se to nepodařilo. A to vím, že spousta firem se na to snažila upozornit přes nějaké akce,“ řekl pro CNN Prima NEWS Peterka.

Zamyslel se i nad tím, kde se stala chyba. „Pokud budu hledat konzervativní produkt se státní podporou, tak zde máme penzijní pojištění, které může nově nabízet dynamičtější aktiva. Je to alternativa a spousta lidí ho využije. U DIP jde o slevu na dani, která nemusí být nutně pro spoustu lidí zajímavá,“ řekl Peterka.

Sleva se nízkopříjmovým nevyplatí, říká ekonom

Dlouhodobý investiční produkt je totiž spíše určen pro zaměstnance, kteří si mohou snížit základ daně. Ani to však podle Peterky nemusí být nutně výhra. „Významná část českých zaměstnanců na dani z příjmu zaplatí méně než 10 tisíc korun měsíčně. Pro ně sleva nedává smysl, protože ji sníží hypotékou nebo jinými slevami. Pro nízkopříjmové to není tak zásadní,“ vysvětlil ekonom skupiny Roklen.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Inflace v eurozóně zrychlila a překonala odhady analytiků. Zdražují potraviny i služby

Čechům se tak stále může vyplatit nakupovat akcie mimo tento produkt. „Máme zde časový test. Pokud si akcie nakoupím a prodám je po třech letech, tak zisk nedaním. Když si ale vezmeme, že v České republice spoří a investuje 30 až 40 procent lidí, tak šest procent z nich je nějakých 18 procent. To už není špatné číslo,“ uzavírá Peterka.

Tagy:
stáří ODS Lukáš Kovanda ekonom Česko daň vláda Petra Fialy TRINITY BANK a.s. Eurozóna Assicurazioni Generali