Problém pro Babiše? Vláda chce zpřísnit lustrační zákon, ANO ho plánuje zrušit

V Poslanecké sněmovně se do voleb může odehrát ještě jedna velká politická bitva. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) chce totiž splnit slib vlády a zpřísnit lustrační zákon. Tedy vrátit povinnost čistého lustračního osvědčení i ministrům a jejich politickým náměstkům. V praxi by to znamenalo ztížit expremiérovi Andreji Babišovi (ANO) návrat do vlády, pokud by ji po volbách jeho hnutí sestavovalo. Opoziční ANO je naopak odhodláno lustrační zákon zcela zrušit.

Pokud na sněmovní projednávání dojde, českou politickou scénu čeká po mohutných parlamentních diskuzích o korespondenční volbě či důchodové reformě další velká debata. Nyní ale novela, která má obnovit povinnost čistého lustračního osvědčení ministrů, spí.

Vláda Petra Fialy (ODS) sice změnu schválila už na podzim roku 2022, ale to je vše. Ve Sněmovně, v níž je od listopadu 2022, neprošla ani prvním čtením. Ministr vnitra Rakušan, jehož resort novelu připravil, ji ale chce do voleb dotáhnout do konce.

ČTĚTE TAKÉ: Vládní třenice kvůli platbám v hotovosti. Lidovec se postavil na stranu ANO, ODS nesouhlasí

„Chci splnit slib, který jsme dali: vrátit lustrační zákon do podoby, ve které byl, než ho vláda ANO, ČSSD a KDU-ČSL upravila na míru Andreji Babišovi,“ uvedl Rakušan pro CNN Prima NEWS jako jeden z bodů, který chce do konce volebního období ještě stihnout.

ANO chce zrušit všechny lustrační zákony

V opozičním hnutí ANO ale novelu berou jako pokus o vyřazení Babiše z vládního angažmá, a tak už je připraven návrh na kompletní zrušení všech lustračních zákonů. „Mám připraven pozměňovací návrh, kterým navrhnu zrušit veškeré lustrační zákony,“ uvedla pro CNN Prima NEWS poslankyně ANO Berenika Peštová.

Lustrační zákon budí emoce znovu od té doby, kdy se formovala někdejší vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Předseda ANO a tehdejší ministr financí Andrej Babiš totiž nepředložil lustrační osvědčení. Lustrační zákon se tehdy nicméně na členy vlády vztahoval, povinnost však zanikla od ledna 2015 poté, co vláda Bohuslava Sobotky přijala nový zákon o státní službě.

Babiš zároveň vždy odmítal, že by s někdejší československou tajnou policií StB vědomě spolupracoval, a říká, že je ve svazcích StB jako agent veden neoprávněně. Roky se kvůli tomu soudí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čeští politici odsuzují útok na Trumpa. Fiala odmítá násilí, Babiš akt označil za šílený

Rakušan: Donašeči a udavači vládnout nemají

Kabinet před časem zdůvodnil novelu s tím, že posílí právní jistoty demokratického státu a odstraní  neodůvodněné rozdíly v předpokladech pro výkon funkce ministra a jeho podřízených.

„Lidé, kteří byli aktivní ve složkách, kde se donášelo a udávalo, vládnout nemají. Současná praxe, kdy lidé na nejvyšších místech ministerstev nemusejí na rozdíl od svých podřízených prokazovat, že se nezapletli s totalitním režimem, je prostě absurdní,“ uvedl Rakušan.

Ti, na které se lustrační zákon nevztahuje, mají politickou i odbornou rozhodovací pravomoc, zatímco na jejich podřízené, jejichž pravomoc rozhodovat je omezenější, ano, dodává důvodová zpráva novely.

Novela také počítá s možností podat žádost o osvědčení včetně uhrazení poplatku elektronicky.

Poslankyně ANO Peštová naopak argumentuje tím, že lustrační zákony jsou postaveny na koncepci kolektivní viny bez možnosti individuálního přezkoumání jednotlivých případů a neumožňují vyvinit se. „Podkladem pro rozhodování jsou materiály zločinecké organizace StB. Osobě bez negativního lustračního osvědčení je navždy odepřen přístup k řadě veřejných funkcí, což je v rozporu s principem rovnosti občanů před zákonem,“ uvedla Peštová pro CNN Prima NEWS.

„Lustrační zákony dnes nejsou součástí platného práva v drtivé většině evropských postkomunistických států. Jsou předmětem dlouhodobé kritiky Mezinárodní organizace práce a Parlamentního shromáždění Rady Evropy,“ dodala.

Kritika Legislativní rada vlády

K vládní novele byla nicméně kritická i Legislativní rada vlády. Ta ve svém stanovisku z října 2022 nejenže doporučila vládě novelu nepřijmout, ale uvedla, že „v předložené podobě tento návrh zákona nemůže obstát v přezkumu ústavnosti“. „Skutečnost je taková, že i předkládaný návrh zákona stále bez bližšího zdůvodnění rozlišuje mezi různými kategoriemi veřejných činitelů. Aby tento rozpor neexistoval, musel by se lustrační zákon vztahovat také například na prezidenta republiky, členy Parlamentu, hejtmany a starosty (primátory),“ uvádí Legislativní rada vlády.

I to může být důvod, proč novela nyní spí a proč ji v Poslanecké sněmovně může čekat řada pozměňovacích návrhů nejen z řad opozičních zákonodárců, ale i z dílny vládních poslanců.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rivalita stranou. Turka přivezl na setkání s Fialou Vondra, projížďku hájí životním prostředím

Tagy:
StB novela zákona Andrej Babiš Vít Rakušan volby ANO 2011 vláda Petra Fialy Legislativní rada vlády lustrační zákon Berenika Peštová