Středula: Povinné očkování pro různé profese platí už roky. To dosud nikdo nezpochybnil

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

K věci (106)

Českem nadále rezonuje otázka povinného očkování proti koronaviru. Zejména se jedná o povinnosti pro vybrané profesní skupiny. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula v pořadu K věci uvedl, že takové očkování proti jiným nemocem v Česku platí již roky. „Je zajímavé, že povinné očkování proti zhruba deseti nemocem platí pro konkrétní profese již roky a nikdo ho nezpochybnil,“ uvedl.

Podle Středuly není vůbec jasné, jak se vyvine situace s vyhláškou o povinném očkování proti covidu u určitých profesí. „U specifických profesí je to relevantní. Česko má jedno z nejširších očkovacích schémat v počtu nemocí, proti kterým se vakcinujeme. U některých je očkování obhájeno profesí. Plošné očkování pak bude na rozhodnutí Ústavního soudu,“ uvedl.

Jenže i někteří senátoři povinné očkování u vybraných profesí považují za diskriminační, Středula s nimi ale nesouhlasí. „Je zajímavé, že už dnes platí u deseti nemocí povinné očkování pro dané profese. Kdo vakcinován není, nemůže svou práci vykonávat. Pokud by tato vyhláška byla zrušena, byla by situace ještě složitější. Tito lidé mají například povinné očkování proti hepatitidě. Musí být jasné, že něco takového zde máme již desítky let,“ pokračoval.

Podotkl, že nelze mluvit jen o jedné nemoci. „Máme povinné očkování a nikdo jej dosud nezpochybnil. Nyní zde máme nový typ nemoci, u něhož bude posuzováno, do jaké míry ho lze zavést pro povinné očkování,“ sdělil s tím, že pokud bude povinné očkování pro dané profese v souladu se zákonem, nutnost vakcinace vznikne.

„Jsou profese, kde je jednoznačné, jak mají zaměstnanci postupovat. Jsou s tím srozuměni a podporují to. Příkladem jsou třeba spalničky, kdy se lidé museli nechávat přeočkovat, protože se jednalo o povinné očkování,“ uvedl. Dodal, že nyní je nutné počkat na rozhodnutí Ústavního soudu.

Aktuální nemocenská není v pořádku

Předseda ČMKOS mimo jiné hovořil i o kompenzacích pro lidi, kteří kvůli nemoci musí nastoupit do karantény. Uvedl, že dosud není jasné, jaké kompenzační balíčky vláda lidem nabídne. „Byli bychom rádi, kdyby vláda vyslyšela i názory sociologů. Ti mluví o motivaci pro zaměstnance. Šíření omikronu může být velmi rychlé a je nutné, aby se lidé nebáli. Mít pouze 60 procent příjmu při nemocenské není v pořádku. V Bavorsku mají například 100procentní nemocenskou. Lidé se díky tomu v klidu vyléčí a pak zdraví nastoupí zpět do práce,“ podotkl.

Podle Středuly je v Česku aktuálně platná 60procentní náhrada mzdy. Vláda má však do 17. ledna prostor na úpravu. „Může učinit opatření, ale něco to stojí. Pak záleží na tom, co více upřednostňuje: zda zdraví, nebo finanční částku,“ uzavřel.

Tagy: