Stres z vysvědčení může u dětí skončit i sebevraždou. Experti vyjmenovali varovné signály

Žena se chystá spáchat sebevraždu podřezáním si žil

Jak předejít sebepoškozování dětí

S blížícím se koncem školního roku na žáky základních škol čeká vysvědčení. Pro řadu dětí se může jednat o nejvíce stresující období celého roku. V hraničních případech si mohou zoufalé děti sáhnout i na život. Štáb CNN Prima NEWS se obrátil na přední odborníky na citlivou dětskou duši o rady a doporučení, jak by měli dospělí k žákům v těchto dnech přistupovat.

Důležité je podle odborníků u dětí pozorně sledovat varovné signály ve změnách chování. Není radno určité projevy brát na lehkou váhu. „Pokud se dítě více uzavírá do sebe, více se izoluje a začne se v komunikaci vyhýbat tématům spojeným se školou, měli bychom zpozornět,“ varovala speciální pedagožka Zuzana Horálková.

ČTĚTE DÁLE: Zběsilý sjezd opilce z Ještědu na kolečkových bruslích. Po těžkém pádu bojuje o život

„Rodiče by se neměli bát  případně požádat o radu a pomoc odborníky,“ uvedla Horálková. Děti mohou mít často strach z reakce rodičů a prarodičů. „Když dítě opakovaně slyší, že z něj nic kloudného nebude, je to takový pomyslný poslední hřebík do rakve pro sebedůvěru,“ vysvětlila speciální pedagožka a odbornice na inkluzivní vzdělávání Lenka Falcmanová.

Velkou roli hraje také způsob komunikace nejen doma, ale i ve školách. Inovativním způsobem ke vzájemné komunikaci s dětmi přistoupili například na základní škole v pražské Troji. Ve škole děti učitelům tykají a během hodiny se často mluví otevřeně o vysvědčeních. „Těsně před tím probíhají ve třídě sebehodnotící formuláře. Děti v nich proberou svoje silné a slabé stránky, takže ví, co je na vysvědčení čeká,“ nastínila poměry ředitelka ZŠ Troja Kateřina Tůmová.

Odborníci varovali před neblahým vlivem sociálních médií. Hranice mezi zdravou motivací a toxickým porovnáváním se s nereálnými vzory může být velice tenká. „Velice nebezpečné je, když děti hledají spřízněné duše v komunitě stejně nalomených jedinců,“ upozornila Falcmanová. „Děti se pak mohou dostat do skupin, kde je sebevražda považována za normální,“ uzavřela expertka na dětskou psychiku.

Žáci i rodiče mohou využít bezplatnou Linku bezpečí, která funguje nepřetržitě. Operátoři jsou speciálně školeni na krizovou komunikaci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vysvědčení se blíží. Místo květin školáci vymýšlejí originální dárky pro své učitele

Tagy: