Zánik civilizace? Dřív jsem se tomu chechtal, ale teď se to reálně děje, říká Horký

Dokumentarista Petr Horký

Dokumentarista Petr Horký v pořadu Nový den popsal, že během pandemie koronaviru se mění chod dějin a svět už nebude stejný jako před rokem. To chtěl zaznamenat i v dokumentárním filmu Civilizace, který právě dokončuje s egyptologem Miroslavem Bártou a který bude mít nakonec premiéru až v březnu příštího roku. Diváky pozval ale i na 24. ročník festivalu Neznámá země, který od pondělí probíhá on-line na internetu zdarma.

Anotace snímku Civilizace, který Horký se šéfem českých egyptologů Miroslavem Bártou dávají dohromady už čtvrtý rok, zní: „Zatím všechny civilizace zanikly, ale proč bychom my nemohli být první, kdo chod dějin změní?“ Bárta podle Horkého dokumentární film chtěl stihnout dokončit dřív, než to opravdu přijde. „Já jsem se tomu každý rok chechtal, ale ono se to teď reálně děje. Svět se mění z hodiny na hodinu, ze dne na den, a už nebude stejný jako před rokem, o tom není sporu,“ okomentoval Horký.

Zda bude současná civilizace první, která chod dějin změní, se podle něj uvidí. Uvedl, že zatím „nepřišla fáze, ve které jsou dva boxeři utahaní a vypadá to, že oba zkusí dát poslední úder, aby se rozhodlo“, ale v dobrém slova smyslu se tento čas blíží. „Ani Miroslav Bárta, ani já neříkáme, že přijde konec světa. Film má podtitul Dobrá zpráva o konci světa. Jde o to, že nastávají velké změny a je na nás na každém, jak se k těm změnám postavíme a tím pádem narýsujeme vývoj světa do budoucna,“ vysvětlil dokumentarista.

Dodal, že si dovolí velmi hrubý, až možná nevhodný příměr. „Carl Gustav Jung ve třicátých letech v jednom rozhovoru řekl: ‚Podívejte se, jak je svět nádherně citlivý, jak je rozechvělý. Je připraven pro to, aby přišel nový řád.‘ A tehdy si vybral špatně, začal šéfovat Hitler a jeho parta. Ale citlivost může být podobná,“ podotkl Horký s tím, že lidé sami nejsou schopni ovlivnit evoluci, která je sama vede tam, kde je chce mít.

To, co civilizace dotáhlo na vrchol, jim nakonec zlomilo vaz

Podle Horkého Bárta vypozoroval sedm pravidelných chyb, které zaniklé civilizace opakovaly.

„Profesor Bárta se tomu věnuje už nějakých dvacet let. Kvůli filmu jsem přišel a říkal jsem, že chyby potřebuji definovat na několik pravidel. On říkal, že jsem se zbláznil, že to není tak jednoduché. Ale já jsem naléhal, že to musí být pochopitelné pro lajka, pro člověka z venku. Na to konto Mirek Bárta opravdu definoval sedm pravidel kolapsů civilizací,“ popsal Horký.

Upozornil, že se nedá vzít jedno jediné. „Není pravidlo stříbrné kulky, jak Bárta často říká, že by jedna věc rozhodla. Ani v pozitivním, ani negativním smyslu,“ vysvětlil a uvedl příklad: „To, co každou civilizaci dotáhlo na vrchol, jí nakonec zlomilo vaz.“

Snímek Civilizace měl podle dokumentaristy vyjít letos na jaře. Potom to vypadalo, že by mohl mít premiéru na festivalu v Karlových Varech. Pak ji plánovali na září, ale nakonec ji posunuli na březen příštího roku. „Doufám, že už to dál posouvat nebudeme. Potřebovali jsme do toho zastřihnout dění kolem koronaviru a chtěli jsme se vejít do doby, kdy budou aspoň trochu fungovat kina,“ odůvodnil.

Za odlet chtěli padesát tisíc dolarů

Dokumentarista a cestovatel v pořadu Nový den ale vyprávěl i příběhy z natáčení. Například když točil v Amazonii s kmenem Waoranů, jejichž tradice sahají dál než k ukřižování Ježíše Krista. Tento kmen podle Horkého vůbec nerozumí penězům. „Snaží se ze sebe udělat turistické centrum, aby o nich svět věděl a aby je těžaři nemohli povraždit. Za těch čtrnáct dní nebo tři týdny jsem je ale dvakrát viděl, když vybalovali cetky pro pár turistů, kteří přišli. Bylo vidět, jak je pro ně důležité zboží naskládat hezky, a pak někam naházeli cenovky. To, co včera stálo sto dolarů, dneska stálo pět dolarů a bylo jim to fuk,“ smál se Horký.

Zkušenost podle něj vygradovala tím, že večer před odletem za nimi přišla delegace tří domorodců a řekli, že jim mají dát ještě padesát tisíc dolarů. „A to jsme jim dávali hodně peněz na chod komunity vzhledem k tomu, že jsme tam natáčeli. Odtamtud se nedá dostat normálně, dlouho dopředu byl domluvený chlapík s malým letadlem, který přistál, aby nás vzal zpátky,“ vyprávěl Horký.

„Říkal jsem si, kde bych to vzal a jak přišli na to číslo. Oni odvětili, že jim to takhle přišlo,“ řekl pobaveně s tím, že asi do tří do rána vedli velmi dramatickou debatu, kdy domorodci řekli, že pokud jim peníze nedají, tak neodletí. „Nakonec s nimi místní průvodce, který nám tam pomáhal, vyhádal možnost, že nás odletět nechají, a kdyžtak jim on nějaké peníze dá. Jak to pokračovalo dál, nevím,“ krčil rameny.

Festival pro lidi, kteří si chtějí rozšířit mentální radar

Jeho podpis nese i festival Neznámá země, který výrazně podporuje Prima Zoom. Ten odstartoval v pondělí, je on-line a zadarmo.

„V rubrice, které říkáme Krátce ze světa, mám videohovory s Čechy, kteří žijí na různých částech světa a dozvídám se věci, které jsem netušil. Například v jižní Indii byla před několika lety epidemie nipah, která měla 75 procentní smrtnost. To je pro nás něco naprosto nepředstavitelného,“ láká na web i Facebook festivalu Horký.

Dodal, že například hovořili i s českým velvyslancem v Mongolsku Jiřím Brodským, který říkal, že Mongolsko má počet úmrtí lidí s covidem nula. „Protože Mongolové prostě zamkli hranice a doteď je země téměř neprodyšně uzavřená tam i ven, takže jsou úplně izolovaní od ostatního světa. A takových informací se člověk dozví spoustu,“ upozornil Petr Horký s tím, že na festivalu zazní věci zajímavé nejen pro fanoušky cestovaní, ale i pro člověka, který chce rozšířit svůj mentální radar o tom, co se ve světě děje.

Tagy: