Tajné bunkry, špioni na Kubě a ovlivňování voleb. Analýza odkrývá spolupráci CIA a Ukrajinců

Americké tajné služby v čele s CIA už deset let spolupracují s ukrajinskou rozvědkou. Vyplývá to z analýzy listu The New York Times, který se dostal k dokumentům, které byly doposud přísně tajné. Američtí agenti pomáhají Ukrajincům i během současné války. Ze spolupráce profituje i Washington.

Nebylo to žádné idylické přátelství. Spolupráce Američanů a Ukrajinců a tím pádem i jejich tajných služeb se rodila těžce. Strany si nedůvěřovaly, ale postupnými kroky a vzájemnými laskavostmi se jejich vztah zlepšil. Spojil je ostatně stejný nepřítel – ruský prezident Vladimir Putin.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Evropa zvládne podporovat Ukrajinu i bez USA. Má to ale nebezpečný háček, píše CNN

Tak popisuje začátek spolupráce amerických a ukrajinských tajných služeb list The New York Times. Co začalo sdělováním několika zpravodajských informací, se během deseti let vyvinulo ve strategické partnerství, při kterém si země vyměňují citlivé informace na denní bázi. Spolupráce CIA a Ukrajinců začala v roce 2014, krátce před ruskou anexí Krymu.

Dnes jsou rozvědky Kyjeva pro Spojené státy klíčovým partnerem v mocenském boji s Ruskem. Pro Ukrajinu je zase CIA životně důležitým zdrojem informací, díky kterému armáda lokalizuje pohyb ruských vojsk.

Bunkry, komanda, šifry

Z překvapivé analýzy vyplývá, že CIA financovala a částečně vybavila nejméně 12 tajných ukrajinských bunkrů podél hranice s Ruskem. Tyto stanoviště jsou řídícími centry špionážních operací.

Vedle toho CIA vycvičila elitní ukrajinské komando (známé jako Jednotka 2245), které se zmocnilo ruských dronů a komunikačních zařízení, aby je technici CIA mohli zpětně analyzovat a prolomit moskevské šifrovací systémy. Jedním z důstojníků této jednotky byl Kyrylo Budanov, který nyní vede ukrajinskou vojenskou rozvědku.

Ústřední zpravodajská služba USA pomohla Ukrajincům také s tréninkem nové generace špehů, kteří mimo jiné operují v Evropě, Rusku, ale také na Kubě a na dalších místech, kde má Moskva velký vliv.

Spolupráce CIA a Ukrajinců je zřejmě tak strategická, že zástupci americké zpravodajské služby osobně působí i na západě Ukrajiny. A s největší pravděpodobností byli na místě v den, kdy začala ruská invaze. Díky CIA Ukrajinci věděli, kde chtějí Rusové útočit a jaké zbraně k tomu použijí.

„Bez nich bychom se Rusům nemohli postavit na odpor, ani je porazit,“ prohlásil Ivan Bakanov, tehdejší šéf ukrajinské vnitřní rozvědky SBU.

Co USA získávají na oplátku?

Nešlo by o skutečnou spolupráci, kdyby se do poskytování know-how zapojovala jen jedna ze stran. Ukrajinci od Američanů dostávají velké množství citlivých informací, podobně exkluzivní data ale sami předávají CIA.

„Před válkou se Ukrajinci Američanům osvědčili tím, že shromáždili odposlechy, které pomohly prokázat zapojení Ruska do sestřelení dopravního letadla – letu Malaysia Airlines 17 v roce 2014. Ukrajinci také pomohli Američanům jít po ruských agentech, kteří se vměšovali do amerických prezidentských voleb v roce 2016,“ uvádí analýza.

Mimo to Ukrajinci poskytují Američanům například informace o ruských flotilách nebo jaderných ponorkách.

Kongres v USA se teď ale hádá o další vojenské pomoci Ukrajině. Je pravděpodobné, že pokud by se Washington stáhl, musela by se z ekonomických důvodů omezit i práce tajných služeb.

Šéf CIA William Burns proto ve čtvrtek znovu navštívil Kyjev, aby ujistil Ukrajince o pokračující spolupráci.

Tagy: