Tempel žádá rekordní odškodnění, ministerstvo to nevylučuje. Dojde na zápas s Kajínkem?

Robert Tempel požaduje rekordní odškodné

Rekordní odškodnění pro Roberta Tempela?

Stát bude možná muset vyplatit rekordní odškodnění. Požaduje ho Robert Tempel, který strávil ve vězení přes 20 let a část trestu si odpykával i za dvojnásobnou vraždu. Jenže se ukázalo, že v případě vraždy šlo o justiční omyl, a místo doživotí byl loni v říjnu propuštěn. Dojde na boxerský souboj s jiným doživotně odsouzeným a propuštěným vězněm Jiřím Kajínkem?

Robert Tempel, který byl po zrušení doživotí za dvojnásobnou vraždu propuštěn loni v říjnu z vězení, požaduje po státu odškodnění 97 milionů korun za stíhání a čas strávený ve vězení. Zproštěn obžaloby byl pro nedostatek důkazů.

„Viděli jste u mě i u Kajínka, že nás to nezlomilo,“ řekl pro CNN Prima NEWS v listopadu 2021. O výši odškodného za pět let odsezených kvůli vraždám, za které neměl být ve vězení, v současnosti jednají Tempelovi advokáti s ministerstvem spravedlnosti.

„Pokud jde o přístup ministerstva, obě strany se shodly na tom, že odškodnění bude v historii Česka rekordní. Doba nezákonného věznění je bezprecedentní,“ prozradil Tempelův advokát Jaroslav Ortman.

Ministerstvo se k jednáním s Tempelovými právníky zatím nechce příliš vyjadřovat. Věří ale, že se dohodnou tak, aby o odškodnění nemusel rozhodovat soud. „U některých kauz, kdy došlo doslova ke zničení lidí, nebo byli ve vazbě, jsem příznivcem toho, aby se jim větší část peněz vyplatila bez soudního řízení,“ konstatoval šéf resortu Pavel Blažek (ODS).

Tempel je jedním ze tří doživotně odsouzených vězňů, který se dostal na svobodu. Dalším je třeba Jiří Kajínek, který před pěti lety dostal milost od prezidenta Miloše Zemana. Rádi se nemají. Tempel dokonce nedávno vyzýval Kajínka k charitativnímu boxerskému zápasu.

„Jirko, agente s krycím názvem Kola, doufám, že podpoříš charitu a uděláme spolu zápas. Národ se těší,“ vzkázal Tempel. „Bylo by úžasný, kdybych mohl říct: ‚Ano, Robert Tempel je fajn kluk a můj kamarád.‘ Bylo by to úžasné, ale bohužel platí, že se choval tak, jak by se chovat neměl,“ reagoval Kajínek.

Mezi Kajínkem a Tempelem ještě Müller

V roce 2018 stát vyplatil odškodné 35 milionů korun za chybnou exekuci. Jinak se výše odškodného pohybuje v mnohem nižších částkách, řádově jde o jednotky milionů korun. Nejčastěji ministerstvo spravedlnosti platí za nepřiměřenou délku soudního řízení. O možném rekordním odškodném pro Tempela by mělo být jasno nejpozději v září.

Mezi Kajínkem a Tempelem byl propuštěným doživotně odsouzeným vězněm František Müller, kterého odsoudila německá justice za účast na pokusu o loupežnou vraždu klenotníka v Německu v roce 1995. Mezi českými odsouzenci na doživotí byl výjimkou – on sám nikoho nezabil, klenotník útok s vážnými následky přežil. V srpnu 2018 byl Müller podmínečně propuštěn po odpykání 20 let. Několik doživotně odsouzených spáchalo za mřížemi sebevraždu.

Za co byl Tempel ve vězení?

Tempel skončil ve vězení poprvé už v roce 1996, když dostal pět a půl roku za loupežné přepadení. Po zhruba čtyřech letech se dostal podmínečně na svobodu. Během podmínky se ale dopustil další loupeže, a musel si tak odsedět dalších 13 a půl roku plus zbytek předchozího trestu. Následně dostal ještě doživotní trest za dvojnásobnou vraždu z roku 2001, jejíž spáchání však popíral.

Případ se stal na lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku. Tempel tam měl podle zrušeného rozsudku předat své oběti 400 tisíc korun za auto, které si údajně chtěl koupit. Majitele auta ale měl zastřelit, poté podle obžaloby zasáhl i druhého muže, kterého pak ubil železnou tyčí s kusem betonu a montážním klíčem. Následující den měl obě těla zakopat na Chebsku.

Tagy: